Executivul consideră inacceptabilă solicitarea referitoare la reînhumarea rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef

Premierul Victor Ponta. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
28.05.2012

Guvernul susţine cu fermitate decizia Prefecturii Harghita de a ataca în contencios administrativ adeverinţa de înhumare a lui Nyiro Jozsef, a anunţat Executivul duminică, într-un comunicat în care se precizează că premierul Ponta consideră regretabilă implicarea unor partide extremiste.

“Primul-ministru Victor Ponta a constatat cu îngrijorare incidentele care au avut loc în ultimele zile, ca urmare a tentativei de înhumare pe teritoriul României a rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef. Decizia Guvernului se bazeazăpe faptul că Nyiro Jozsef a fost o persoană recunoscută pentru poziţiile sale anti-româneşti, anti-semite şi pro-fasciste. De aceea, Guvernul României a considerat inacceptabilă solicitarea referitoare la reînhumarea pe teritoriul României”, explică Guvernul.

Potrivit sursei citate, premierul Ponta consideră regretabile aceste incidente şi afirmă, totodată, că „Guvernul României susţine cu fermitate decizia Prefecturii Judeţului Harghita, de a ataca în contencios administrativ adeverinţa de înhumare a lui Nyiro Jozsef, apreciind şi atitudinea primarului din Odorheiul Secuiesc”.

Executivul consideră că astfel de acţiuni sunt unele “de provocare, comise de formaţiuni politice extremiste angrenate în campania electorală pentru alegerile locale”.

“În acest context, credem că este regretabilă implicarea directă în această acţiune şi în campania electorală a forţelor politice extremiste, a preşedintelui Parlamentului Ungariei, domnul László Kövér, şi a preşedintelui partidului de extremă dreaptă, Yobbik, domnul Gábor Vona”, mai arată sursa citată. În context, Victor Ponta a apreciat “atitudinea moderată a reprezentanţilor UDMR, care nu s-au raliat unor acţiuni extremiste, unor demersuri electorale nepotrivite, menite să escaladeze în mod nefericit în dezbaterea publică”.

Premierul Victor Ponta a mai arătat că declaraţiile făcute în aceste zile de unii oficiali maghiari, printre care şi preşedintele Parlamentului Ungariei „nu sunt în linia relaţiei de bună-vecinătate dintre statul român şi cel maghiar”, şi că va ridica această problemă la prima rundă de discuţii pe care o va avea cu omologul său maghiar, Viktor Orban, la finalul săptămanii viitoare, la Bucureşti.

Victor Ponta consideră esenţială continuarea dialogul dintre autorităţile române şi cele maghiare, fără ca acesta să fie afectat de incidentele din prezent. „Vom respecta în continuare drepturile minorităţilor în România şi suntem ferm angajaţi pe această direcţie care ajută relaţiile dintre ţările noastre. Dar aceasta nu înseamnă că vom tolera gesturi ale unor extremişti, făcute doar în interes de campanie electorale”, explică şeful Executivului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor