Kövér László: Este destinat să triumfe acel popor al cărui fiu este temut chiar şi în morţi

Epoch Times România
27.05.2012

Preşedintele Parlamentului ungar, Kövér László, a declarat duminică, la Odorheiu Secuiesc, la slujba de pomenire ecumenică oficiată în memoria scriitorului maghiar Nyirő József, că acel popor al cărui fiu este temut chiar şi în morţi este destinat să triumfe, transmite corespondentul NewsIn.

Kövér László a vorbit, în cadrul slujbei ecumenice oficiate în amintirea lui Nyirő József, despre dragostea uriaşă pe care a purtat scriitorul pentru poporul secuiesc, pentru naţiunea şi limba maghiară, afirmând că pentru mulţi acest lucru reprezintă de fapt păcatul lui.

„Puţini au reuşit să-şi exprime dragostea în cuvine atât de dăinuitor ca şi Nyirő József. Puţini au reuşit să dea atâta putere sufletească cât a dat şi dă şi acum Nyirő József. Pentru mulţi, acest lucru reprezintă de fapt păcatul lui Nyirő József”, a spus preşedintele Parlamentului ungar. El a subliniat că „şi cei condamnaţi la moarte au dreptul să li se îndeplinească o ultimă dorinţă, dar îndeplinirea ultimei dorinţe a scriitorului secui este împiedicată de 59 de ani". "Nyirő a cerut doar ca măcar sufletul, dacă nu şi corpul, să fie transportat acasă pentru a se odihni în pământul natal, în cimitirul de la Odorheiu Secuiesc”, a spus Kövér László.

„Dragi compatrioţi, este destinat să învingă acel popor al cărui fiu este temut chiar şi în morţi. Adevărul nu trebuie să sperie pe nimeni. Şi cu acesta se poate obişnui omul. Adevărul lui Nyirő se află în opera sa literară minunată. În opera lui, scriitorul a reuşit întotdeauna să separe literatura de politică. Dacă el a reuşit, s-ar cădea ca să reuşim şi noi”, a afirmat Kövér.

Oficialul ungar a mai menţionat că adevărul lui Nyirő se află în fidelitatea sa pentru poporul secuiesc, fidelitatea sa pentru naţiunea maghiară, fidelitatea sa pentru limba maternă minunată şi a menţionat că îşi va putea dovedi fidelitatea pentru Nyirő fiecare părinte maghiar şi secui dacă dă în mâinile copiilor cărţile scriitorului.

Spre final, preşedintele Parlamentului a transmis un mesaj către români, cerându-le să nu dea crezare calomniilor, aşa cum nici maghiarii nu cred în acuzaţii când este vorba de Mircea Eliade, Emil Cioran sau Lucian Blaga.

"Iar prietenilor noştri români le transmitem să nu creadă în calomnii, aşa cum nici noi nu le credem. Nu de aceea îi respectăm pe istoricul religios Mircea Eliade, filosoful Emil Cioran sau poetul Lucian Blaga, pentru că unii i-au încriminat asemănător lui Nyirő József. Noi respectăm opera literară, performanţa sufletească şi la acest lucru ne aşteptăm şi în cazul lui Nyirő József”, a menţionat Kövér.

La final, el a vorbit despre posibilitatea de a fi prezenţi printre copiii care participă la slujbă, îmbrăcaţi în port popular secuiesc, unii care vor ajunge personalităţi literare ca şi Nyirő József şi care vor vorbi urmaşilor despre cum a fost lumea când „apostolul secui a sosit acasă”. „Pentru că Nyirő József a venit acasă, Nyirő József este cu noi, l-am primit în inimile noastre, dar şi pământul său natal secuiesc îl va îmbrăţişa. Dacă Dumnezeu este cu noi, cine e împotriva noastră?”, şi-a încheiat discursul preşedintele Parlamentului ungar.

Reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc duminică, la Odorheiu Secuiesc, a fost amânată, decizia fiind luată după ce Prefectura Harghita a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc. Termenul stabilit de Tribunalul Harghita pentru luarea unei decizii este 20 iunie.

La Odorhei s-a ţinut totuşi o ceremonie de comemorare a poetului, într-un spaţiu privat.

MAE l-a invitat din nou, în cursul dimineţii de duminică, pe primul colaborator al ambasadei Ungariei la Bucureşti, căruia i s-a transmis că orice acţiune de reînhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendată până la decizia tribunalului Harghita.

Ministerul de Externe şi-a exprimat speranţa că partea ungară nu va continua demersurile, iar nicio oficialitate ungară sau reprezentant al ambasadei nu se va implica sau va participa la o astfel de ceremonie, care contravine legislaţiei româneşti şi deciziei autorităţilor române.

MAE a transmis că nu doreşte ca relaţiile bilaterale să fie afectate şi solicită ca autorităţile ungare să manifestate spirit constructiv şi înţelegere în direcţia acomodării sensibilităţilor prezentate foarte clar de partea română în repetate rânduri, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Ulterior discuţiilor, ambasadorul ungar la Bucuresti a informat telefonic MAE ca nu va avea loc nicio reînhumare, ci doar o slujba religioasă în memoria lui Joseph Nyiro.

Atât Ministerul de Externe, cât şi premierul Victor Ponta au precizat că autorităţile române se opun reînhumării scriitorului, întrucât acesta a colaborat cu regimul de tip fascist din Ungaria, între anii 1941 şi 1945.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor