Victor Ponta: Declaraţiile lui Kövér László - inacceptabile, nu poate fiecare să-şi facă de cap în România

Premierul Victor Ponta a declarat luni că declaraţiile preşedintelui Parlamentului maghiar, Kövér László, sunt inacceptabile, adăugând că nu se poate ca cineva ,,să îşi facă de cap” pe teritoriul României şi să aducă onoruri unei persoane recunoscute ca având atitudini anti româneşti.
Premierul Victor Ponta. (www.gov.ro)
Epoch Times România
28.05.2012

Premierul Victor Ponta a declarat luni că declaraţiile preşedintelui Parlamentului maghiar, Kövér László, sunt inacceptabile, adăugând că nu se poate ca cineva ,,să îşi facă de cap” pe teritoriul României şi să aducă onoruri unei persoane recunoscute ca având atitudini anti româneşti.

"Sunt absolut inacceptabile implicările unor înalte oficialităţi – preşedintele Parlamentului maghiar sau alţi oficiali maghiari – în această manifestare pur electorală şi pur provocatoare. Autorităţile române au acţionat cu calm, cu prudenţă, dar şi cu fermitate. Nu poate fiecare, totuşi, să-şi facă de cap pe teritoriul României şi să aducă onoruri unei persoane, recunoscute în mod oficial, ca având atitudini şi acţiuni antiromâneşti, antisemite şi profasciste. Vorbele adresate de preşedintele Parlamentului ungar sunt inacceptabile şi cred că le poate spune domnia sa la Budapesta şi nu în România” , a spus el.

,,Prefectul judeţului Harghita a atacat în Instanţă Hotărârea Primăriei Odorheiul Secuiesc. Hotărârea a fost suspendată, s-a împiedicat şi bine am făcut o manifestaţie care se transformase sau fusese confiscată de către forţe politice extremiste fie că este vorba de Partidul Civic Maghiar, fie că este vorba de…aţi văzut că era prezent şi liderul Jobbik al acelui partid de extremă dreapta din Ungaria. În această manifestare pur electorală şi pur, dacă vreţi, provocatoare” , a explicat Ponta.

Primul ministru a mai spus că va avea o întâlnire cu premierul Ungariei, Viktor Orban la sfărşitul acestei săptămâni, unde va aborda şi această temă. "Voi avea o întâlnire la sfârşitul acestei săptămâni cu premierul maghiar, cu domnul Orban şi acest tip de provocări extremiste făcute în campania electorală pentru a ajuta o forţă politică extremistă sunt împotriva legii şi o ordinii, în primul rând a bunelor relaţii între două ţări europene” , a completat preşedintele PSD.

În ceea ce priveşte faptul că străzi ar purta numele lui Nyiro Joszef, Victor Ponta a spus că va cere Prefecturii să analizeze dacă nu se încalcă legea care împiedică orice fel de recunoaştere acordate unor persoane care au fost implicate în acţiuni fasciste. ,,După cum ştiţi, numele de străzi sunt stabilite de autorităţile locale. O să cer Prefecturii să analizeze dacă decizia Consiliului local nu încalcă legea adoptată în România care împiedică orice fel de recunoştere şi de onoruri acordate unor persoane care au fost implicate în acţiuni fasciste, acţiuni antisemite şi acţiuni antiromâneşti. Într-adevăr respectiva persoană nu a fost condamnată niciodată, nu a fost declarată ca şi criminal de război, dar o să cer Prefecturii să analizeze toate aceste lucruri” , a conchis Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor