Ioan Rus: N-avem o dispută cu autorităţile maghiare, avem o lege care interzice comemorarea fasciştilor

Epoch Times România
28.05.2012

Ministrul de Interne, Ioan Rus, a explicat duminică seară că autorităţile române au informat partea maghiară că nu sunt de acord cu organizarea manifestărilor legate de înhumarea rămăşiţelor lui Nyiro Jozsef şi a calificat drept "penibile" declaraţiile şefului Parlamentului Maghiar la adresa României.

"Noi nu avem o dispută cu autorităţile maghiare. Probabil ei au cu noi. Din punctul nostru de vedere, al Guvernului României, există o lege din 2002 care interzice astfel de manifestări care comemorează, care omagiază eroi ai fascismului, antisemitismului etc. În baza acestei legi şi în baza opţiunilor Uniunii Europene, care nu acceptă astfel de manifestări, în baza faptului că inclusiv Biserica Catolică nu a dorit ca acest lucru să se întâmple în ziua de Rusalii, în baza faptului că inclusiv politicieni maghiari nu au dorit să se întâmple acest lucru, pe canale diplomatice am informat partea maghiară că România nu acceptă să se întâmple acest lucru sub nicio formă", a declarat Ioan Rus la Realitatea TV.

Referindu-se la declaraţiile preşedintelui Parlamentului Maghiar, Rus a spus: "Acest tip de declaraţii la adresa Guvernului român sunt penibile. Preşedintele Parlamentului Maghiar a făcut azi o declaraţie penibilă în contextul general în care s-au desfăşurat lucrurile".

Ministrul de Interne a mai spus, că prin organizarea comemorării în ziua de Rusalii, în care sunt zeci de mii sau chiar sute de mii de oameni în pelerinaj în acea zonă, "au dorit sa dea conotaţii electorale acestei sărbători creştineşti relogioase, au dorit să comemoreze sau să omagieze cu această ocazie un cetăţean care nu a adus servicii, ci din contră, deservicii României şi românilor, şi în mare parte şi maghiarilor, şi de asemenea evreilor".

Rus a mai spus că Ministerul de Externe a comunicat părţii maghiare că pe lângă problema legală există şi o sensibiltate a românilor faţă de astfel de lucruri. "Ei au ignorat toate aceste solicitări ale noastre şi au continuat să facă demersuri în diverse variante pentru ca evenimentul să se întâmple", a spus Ioan Rus.

"Noi am acţionat absolut soft la treaba aceasta, pe cale administrativă am atacat decizia primarului. Ei n-au putut demonstra că cetăţeanul care spunea că este reprezentantul familiei n-a putut demonstra că are proprietatea asupra osemintelor sau cenuşii, a fost o manevră", a mai explicat Rus.

Ministrul a mai spus că intră în atribuţiile MAI să rezolve astfel de incidente în interiorul ţării şă că au fost luate măsurile necesare pentru ca în aceste zile de sărbătoare sute de mii, zeci de mii de maghiari care au fost acolo să poată să îşi manifeste credinţa şi să se reculeagă la Şumuleu în depline condiţii de siguranţă. "În acelaşi timp s-au luat măsurile necesare ca această manifestare, sub forma în care ei o voiau să nu se întâmple. Şi împreună cu celelalte instituţii care se ocupă de astfel de probleme în România am reuşit să le demonstrăm colegilor noştri că la rigoare ştim să găsim chiar o cutie de conserve în câteva milioane de maşini din România. Această ţară deocamdată nu este un sat fără niciun câine în viaţă", a spus ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor