Titus Corlăţean: Retorica lui Kover e inacceptabilă, unii s-au obişnuit cu colaboraţionismul de la Bucureşti

Epoch Times România
27.05.2012

Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, a declarat că este inacceptabil comportamentul unor oficiali ungari cu privire la reînhumarea lui lui Nyiro Jozsef şi a acuzat că vina aparţine fostelor guvernări, pe care le-a acuzat de ”colaboraţionism”.

”Acest tip de conduită şi de retorică sunt inacceptabile pentru un stat european care se consideră şi se doreşte a fi democratic. Faptul că statul român a spus-o foarte clar, pe canale politico-diplomatice, că nu acceptăm reînhumarea unei persoane care este nu acuzată, este atestată ca făcând parte dintr-o structură politică, Parlamentul de la Budapesta, un parlament fascist, care a adoptat piese de legislaţie şi atitudini şi acţiuni împotriva altor cetăţeni ai altor state şi a adoptat şi o atitudine antisemită probată este o chestiune pe care statul român o spune foarte clar, poziţia noastră este de a nu accepta reînhumarea osemintelor”, a subliniat Corlăţean, la Realitatea Tv.

”Este o chestiune pe care România a spus-o foarte clar, este inacceptabilă această chestiune. Şi cu toate astea un stat vecin şi prieten, membru al UE, a mers mai departe şi a insistat, în ciuda unei atitudini foarte clare. Faptul că au fost introduse rămăşiţele, fraudulos până la urmă, pe ascuns, fără acceptul statului român, pe teritoriul suveran al statului român, faptul că există înalţi demnitari – iar domnul Kover este un recidivist al retoricii politice - faptul că adresează ofense, insulte României pe teritoriul României sunt chestiuni inacceptabile”, a adăugat ministrul.

El a explicat că situaţia actuală este rezultatul unei ”politici slabe” a statului român din ultimii ani. ”Unii s-au obişnuit cu colaboraţionismul de la Bucureşti şi mă refer la fosta guvernare, pentru că atunci s-au făcut concesii inacceptabile”, a criticat Corlăţean.

Ministrul social-democrat a menţionat că trebuie găsite căi de a se reconstrui o relaţie bilaterală cu Ungaria. ”Vom vedea dacă vom avea sau nu partener”, a adăugat el.

Titus Corlăţean a susţinut că este nevoie de o reacţie europeană faţă de acest gen de comportament politic, precum cel al unor oficiali ungari. În plus, în opinia ministrului, actuala guvernare ar trebui să se adreseze comunităţilor maghiare din România, pe care-i să-i trateze ca pe cetăţeni români cu drepturi depline şi cărora să le afle priorităţile reale, nu cele impuse de partidele etnice.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a declarat, duminică, la Odorheiu Secuiesc, că a fost "foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român" în privinţa reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

"Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal", a spus Kover Laszlo.

Acesta a mai afirmat că "a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă" din partea Guvernului, care "a depăşit limita comicului". "Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă", a mai declarat Kover Laszlo.

Preşedintele Parlamentului ungar consideră că "atâta vreme cât România este un stat de drept", atunci există posibilitatea ca rămăşiţele scriitorului maghiar să fie îngropate aici. "Reînhumarea lui Nyiro va fi un moment decisiv, când o să procurăm toate actele necesare, pe care de fapt le avem şi acum, dar ei le contestă, iar pe 20 iunie instanţa de contencios administrativ va decide cât de gravă este eroarea pe care nu am comis-o noi şi care nu poate avea efecte negative asupra noastră şi cum poate fi îndreptată", a adăugat el.

Peste două mii de persoane au participat la ceremonia de comemorare a scriitorului maghiar, care a avut loc pe un teren privat al Bisericii romano-catolice din Odorheiu Secuiesc.

MAE l-a invitat, în cursul dimineţii de duminică, pe primul colaborator al ambasadei Ungariei la Bucureşti, căruia i s-a transmis că orice acţiune de reînhumare a lui Nyiro Jozsef este suspendată până la decizia Tribunalului Harghita.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor