MAE solicită clarificări după declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar

Epoch Times România
28.05.2012

MAE anunţă că solicită clarificări după declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar, care a declarat duminică la Odorheiu Secuiesc, că a fost „foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român” în privinţa reînhumării scriitorului maghiar Nyiro Jozsef.

MAE îşi exprimă dezamăgirea faţă de decizia preşedintelui Parlamentului ungar de a se implica în organizarea unei ceremonii publice, în memoria lui Nyiro Jozsef, în ciuda declaraţiilor privind caracterul privat al acestora.

De asemenea, Ministerul de Externe a luat notă cu surprindere de declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar la adresa autorităţilor române, astfel cum au fost reflectate în presă, pentru care solicită clarificări. În acest sens, ambasadorul României la Budapesta va contacta MAE ungar, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

MAE dezaprobă declaraţiile unor politicieni de la Budapesta, care ”par a contribui cu bună ştiinţă la afectarea normelor de bună vecinătate din regiunea noastră şi implicarea în acţiuni pentru promovarea unei persoane care, conform tuturor evaluărilor internaţionale, a desfăşurat activităţi de extremă dreapta, antisemite. Astfel de acţiuni riscă să contribuie la tensionarea artificială a relaţiilor bilaterale româno-ungare, dar şi a convieţuirii dintre români şi maghiari”, mai precizează Ministerul de Externe.

Modelul românesc de relaţii interetnice se ridică la standardele europene şi merge chiar dincolo de acestea, fiind recunoscut ca atare la nivel internaţional, susţine MAE.

Totodată, Ministerul de Externe reiterează importanţa dialogului pe canalele uzuale pentru soluţionarea oricăror aspecte sensibile. De asemenea, subliniază că ambele părţi trebuie să continue să coopereze deschis, în contextul în care în 2012 se împlinesc 10 ani de la semnarea ”Parteneriatului strategic dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI”.

MAE îşi exprimă speranţa că autorităţile ungare vor ţine cont de poziţia şi preocupările ridicate de România şi că, pe baza amplei şi bogatei cooperări bilaterale şi a intereselor pe care le avem la nivelul Uniunii Europene, astfel de abordări vor fi evitate în viitor.

”Noi am planificat nu numai o reînhumare, ci şi o celebrare a reîntoarcerii acasă a lui Nyiro Jozsef. A fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal”, a declarat preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo.

Acesta a mai afirmat că ”a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşă” din partea Guvernului, care ”a depăşit limita comicului”. ”Niciodată nu am participat la o astfel de comedie absurdă”, a mai declarat Kover Laszlo.

Preşedintele Parlamentului ungar consideră că ”atâta vreme cât România este un stat de drept”, atunci există posibilitatea ca rămăşiţele scriitorului maghiar să fie îngropate aici. ”Reînhumarea lui Nyiro va fi un moment decisiv, când o să procurăm toate actele necesare, pe care de fapt le avem şi acum, dar ei le contestă, iar pe 20 iunie instanţa de contencios administrativ va decide cât de gravă este eroarea pe care nu am comis-o noi şi care nu poate avea efecte negative asupra noastră şi cum poate fi îndreptată”, a adăugat el.

Peste două mii de persoane au articipat la ceremonia de comemorare a scriitorului maghiar, care a avut loc pe un teren privat al Bisericii romano-catolice din Odorheiu Secuiesc.

Organizatorii au decis duminică dimineaţă să anuleze reînhumarea scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, care urma să aibă loc duminică după-amiază, la Odorheiu Secuiesc.

Decizia a fost luată după ce Prefectura Harghita a suspendat autorizaţia de reînhumare eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc.

Prefectul de Harghita, Augusta Cristina Urzică, a declarat, sâmbătă, că a atacat în contencios-administrativ autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, astfel că, din punct de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, reînhumarea este suspendată.

Prefectul judeţului Harghita a precizat că instituţia pe care o conduce a atacat la Tribunal autorizaţia de reînhumare a lui Nyiro Jozsef eliberată de primarul din Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente. Augusta Cristina Urzică a afirmat că, din punctul de vedere al insituţiei pe care o reprezintă, ”orice acţiune de reînhumare” a poetului Nyiro Jozsef este suspendată.

Termenul stabilit de Tribunalul Harghita pentru luarea unei decizii este 20 iunie.

Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Bunta Levente, a eliberat, vineri, autorizaţia de reînhumare a scriitorului maghiar, Nyirő József, precizând că documentaţia depusă de Parlamentul Ungariei este conformă cu legislaţia română.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor