Mihail Gofman: Oficialii implicaţi în devalizarea băncilor se şanteajează reciproc

Fostul colaborator CNA, Mihail Gofman, afirmă că în prezent oficialii moldoveni care au fost nemijlocit responsabili de prevenirea furtului miliardului deţin înscrisuri anterior “secrete”, apoi “dispărute” cu care se şantajează reciproc.
Mihail Gofman, fost angajat CNA, în cadrul emisiunii Interpol (Privesc.eu)
Ştefan Sârbu
16.08.2016

În cadrul unui interviu acordat portalului Anticorupţie.md, fostul şef adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (SPCSB) din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Mihail Gofman susţine că în furtul miliardului au fost implicate personalităţi din Parlament, Guvern, instituţii de stat, societăţi financiar-bancare din R. Moldova şi Rusia aceasta fiind o diversiune împotriva statului, orchestrată de serviciile altor state, cu folosirea autorităţilor naţionale, prin corupţie şi şantaj.

“Din cauza aşa-zisului „furt al secolului”, Republica Moldova a ajuns într-un mare colaps politic, economic şi social. Încă în 2013, scriam în Raportul despre analiza situaţiei în sistemul financiar-bancar (organele de anchetă îl numesc acum „Kroll-ul moldovenesc”) că dacă nu vor fi întreprinse măsurile de rigoare imediate, vom avea consecinţe grave cu efect de domino în politică, economie şi în domeniul social. Atunci noi nu bănuiam cât de complex este tabloul general, dar înţelegeam că sunt implicate forţe puternice, Parlament, Guvern, instituţii de stat, societăţi financiar-bancare.”

“Acum se vede clar că a fost o diversiune împotriva statului, pusă la cale de serviciile altor state, cu folosirea sinergiei persoanelor din autorităţile naţionale, prin corupţie şi şantaj. La acel moment, Republica Moldova se afla într-o situaţie bună. Erau investiţii occidentale, veneau reprezentanţi ai cancelariilor europene şi toţi vorbeau despre o poveste de succes care într-o bună zi a dispărut,” a menţionat Mihail Gofman potrivit Anticorupţie.md

Fostul şef adjunct al (SPCSB) dezvăluie faptul că directorul CNA, Viorel Chetraru, şi Ghenadie Pârlii, şeful Secţiei investigaţii financiar-economice a Procuraturii Generale au primit spre executare hotărârile Parlamentului 16 şi 152 şi multe alte documente importante care se refereau la situaţia din sistemul financiar-bancar şi, în special, la situaţia de la Banca de Economii, deşi în prezent neagă acest lucru.

“Executorul acestor hotărâri de Parlament sunt chiar eu. Prin scrisoarea secretă 13/499 S din 29.07.2013 a fost informată toată conducerea ţării despre ce urmează să se întâmple în sistemul financiar-bancar din Republica Moldova. A fost unul dintre documentele importante, premergătoare creării Grupului de lucru secret, la indicaţia prim-ministrului Iurie Leancă, prin dispoziţia din 12.08.2014. Ulterior, dumnealui a negat cu vehemenţă că a existat un aşa grup de lucru.”

Potrivit sursei menţionate, fostul angajat CNA consideră dubios şi faptul că Ghenadie Pârlii, cel care s-a ocupat de sistematizarea tuturor informaţiilor în cadrul grupului de lucru secret, deputaţii Iurie Chirinciuc şi Oleg Reidman care au condus comisii parlamentare de anchetă privind situaţia în sistemul bancar, cât şi mulţi alţi deputaţi au ales să tacă sau să spună că o bună parte din documentele importante au dispărut. Înprezent, se mai “spune că aceste documente în general nu au existat”.

“Ei nu s-au aşteptat că acele documente au rămas în mâinile diferitor guvernanţi care se şantajează reciproc cu ele, iar noi vom ieşi şi vom vorbi”, a afirmat Gofman.

“Cel mai interesant este că în presă autohtonă au apărut mai multe documente secrete prin care sunt afectate interese ale diferitor grupuri criminale, punând în pericol mai multe persoane care s-au ocupat de „jaful secolului”. La fel, peste hotare sunt documente care trebuiau să fie doar în anumite instituţii, urmând să protejeze colaboratorii, fapt destul de suspect. Eu nu înţeleg de ce domnul Chirinciuc şi alţi deputaţi care cunosc multe despre furtul din sistemul financiar-bancar au ales să tacă, deşi ştiu ce s-a întâmplat cu mulţi dintre cei care s-au ocupat de aceste investigaţii.”

Amintim că fostul angajat al CNA, Mihail Gofman, a făcut primele afirmaţii şi dezvăluiri cu privire la “furtul secolului” din sistemul bancar al R.Moldova la sfârşitul lunii iunie în cadrul emisiunii Interpol de la TV7. Potrivit unei scrisori expediate pe adresa Procuraturii Generale de la Chişinău de către compania „Frontier Solutions” domnul Gofman ar avea statut de martor într-o anchetă în desfăşurare, pornită în SUA, privind furtul unui miliard de dolari din băncile R. Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor