Ponta dă vina pe lege pentru situaţia din Diaspora şi flutură perspectiva votului prin corespondenţă

Ore în şir de stat la cozi kilometrice, zeci de mii de români impiedicaţi să voteze, tensiuni şi nemulţumire, gaze lacrimogene în Paris şi Torino, aceasta este imaginea alegerilor din Diaspora care a revoltat o lume întreagă şi care a contribuit la eşecul lui Victor Ponta în alegeri. Proaspăt întors din Dubai, unde a fost pentru a "se reface" după înfrangerea în alegeri, premierul Ponta a explicat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că a plătit preţul politic pentru aceste evenimente, fără să uite să sublinieze că vina principală pentru ce s-a întâmplat o poartă prevederile legislative care, în viziunea sa, au fost vădit depăşite de realităţile cotidiene.
Primul-ministru Victor Ponta. (THIERRY CHARLIER / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
25.11.2014

Ore în şir de stat la cozi kilometrice, zeci de mii de români împiedicaţi să voteze, tensiuni şi nemulţumire, gaze lacrimogene în Paris şi Torino, aceasta este imaginea alegerilor din Diaspora care a revoltat o lume întreagă şi care a contribuit la eşecul lui Victor Ponta în alegeri. Proaspăt întors din Dubai, unde a fost pentru a "se reface" după înfrângerea în alegeri, premierul Ponta a explicat marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, că a plătit preţul politic pentru aceste evenimente, fără să uite să sublinieze că vina principală pentru ce s-a întâmplat o poartă prevederile legislative care, în viziunea sa, au fost vădit depăşite de realităţile cotidiene.

"Alegerile din 2 şi 16 noiembrie au arătat că prevederile din legea 370/2004 care reglementează organizarea votului sunt depăşite de realităţile demografice în special în spaţiul UE. Legea trebuie modificată. Fiind inacceptabil ceea ce s-a întâmplat, am plătit preţul politic pentru asta şi e un preţ meritat. Până în 2 noiembrie nu a existat un semnal sau o discuţie legată de modul de organizare. După 2 noiembrie, BEC, birourile din Diaspora şi MAE au luat toate deciziile care puteau fi luate în baza legii. Fac un apel la toate forţele politice ca după momentul electoral să dea dovadă de capacitate de dialog şi măsuri realiste", a precizat V. Ponta.

Se ridică însă o problemă. Potrivit legii, MAE este direct responsabilă de organizarea secţiilor de votare în străinătate. În această calitate însă, pe lângă faptul că nu a înfiinţat noi secţii de votare, deşi stătea în puterea sa, Guvernul a desfiinţat secţii de votare din zone unde trăiesc comunităţi numeroase de români pentru a înfiiţa altele în zone unde numărul românilor este mult mai mic, sau mai rău, fără români. Solicitările unor comunităţii numeorase de români de a li se înfiinţa secţii de votare au fost complet ignorate, a declarat deputatul Ovidiu Raeţchi, care de altfel a solicitat publicarea solicitărilor venite din Diaspora în ultimele luni pentru înfiinţarea unor noi secţii de votare, menţionând că au existat nenumărate cereri în foarte multe oraşe.

"Cei de la MAE au cerut oamenilor să strângă semnături pentru a le aproba solicitarea, apoi nu au făcut nimic. Veţi vedea acolo tabele cu zeci de mii de semnături (pentru înfiinţarea de secţii noi) – care au fost total ignorate. Erau avertizaţi şi nu au făcut nimic. În Diaspora e necesar un număr dublu de secţii de vot", a subliniat deputatul.

Acum, după ce a trecut dezastrul, premierul Ponta a solicitat Parlamentului ca, în viitor, să ofere responsabilitatea de organizare a alegerilor din Diaspora unei alte instituţii tehnice, cum ar fi BEC, nu uneia politice, pentru că MAE ar avea ca sarcină reprezentarea intereselor diplomatice şi politice ale României în alte state.

"Au răspuns politic doi miniştri de Externe, dar personalul MAE trebuie să îndeplinească sarcina constituţională pe care o au. Vreau să avem garanţia că o instituţie tehnică, nu politică se va ocupa de desfăşurarea votului. Regret faptul că nu toţi au putut vota. Am plătit preţul politic, dar cei care au votat în Diaspora nu cred că au venit de dragul unor partide politice, a adăugat Victor Ponta.

Prezent şi el la dezbaterea în plen, prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a precizat că ascultând discursul lui Victor Ponta şi-a dat seama că acesta "nu a înţeles nimic" din ce s-a întâmplat în 2 şi 16 noiembrie.

"Am crezut că mai păstrează o fărâmă de bun simţ, de onoare. Am crezut că va găsi singura, unica soluţie morală de a nu participa la această dezbatere: demisia din funcţia de prim ministru", a precizat Orban, adăugând că V. Ponta este "o pată pe obrazul României", "omul care a reuşit să ne facă de râs în faţa întregii Europe".

Votul prin corespondenţă - un vis frumos

Plecând de la argumentul că numărul românilor din Diaspora este mult mai mare decât cel din evidenţele misiunilor diplomatice, premierul Ponta chiar a fluturat o soluţie care ar rezolva toate aceste probleme - votul electronic sau votul prin corespondenţă.

Comentând afirmaţia premierului, fostul consilier prezidenţial Sebastian Lăzăroiu avertizează opinia publică să nu se lase păcălită de declaraţia privind introducerea votului prin corespondenţă, pentru că o astfel de prevedere legislativă nu este un deziderat al partidelor vechi, care nu vor să piardă definitiv controlul puterii - în sensul că cei aproximativ trei milioane de români din Diaspora vor fi conectaţi la viaţa politică din ţară ceea ce va da startul unei modernizări rapide a României, iar partidele îşi vor lua adio de la metoda pomenilor electorale şi manipulării în masă.

"Hai că a început circul în Parlament. Ponta însuşi propune votul prin corespondenţă. Nu uitaţi ce v-am spus. Nu va lăsaţi păcăliţi. Niciun partid parlamentar nu vrea votul prin corespondenţă. O să vedeţi multe dezbateri, cereri de demisie, acuze reciproce, dar legea votului prin corespondenţă n-o veţi vedea prea repede. E nevoie de presiunea tuturor cetăţenilor, inclusiv în stradă, pentru a avea vot prin corespondenţă", a precizat Lăzăroiu.

"Votul prin corespondenţă înseamnă activarea unui potenţial electoral de aproximativ 3 milioane de alegători, pe care nu-i poţi prosti cu zahăr şi ulei, nu-i poţi urca în autocare spre secţia de votare, nu-i poţi păcăli cu 5 lei la pensie sau la ajutorul social. Cu ei nu merge să suspenzi preşedintele ţării din raţiuni politicianiste. Şi nici nu pot fi intoxicaţi cu propaganda pseudo-televiziunilor de ştiri. Nu mai spun că afişajul indecent atârnat pe toate străzile din România nu îi poate atinge", a explicat anterior Lăzăroiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor