India se pregăteşte de un nou război cu China pe vârfurile din Himalaya
alte articole
Armata indiană va constitui un nou corp de ofensivă, pentru a contracara acţiunile Chinei de-a lungul frontierei din Himalaya. Situaţia, aflată în discuţie între cele două puteri asiatice încă din 1962, nu a fost încă rezolvată. Corpul de ofensivă va fi compus din 90.000 de soldaţi şi a fost aprobat, în principiu, de către Ministerul Finanţelor care a alocat 12 miliarde de dolari, la solicitarea comandantului armatei, generalul Bikram Singh, informează luni publicaţia Il Sole 24ore.
În ciuda relaţiilor comerciale în creştere, intenţia exprimată de ambele ţări este de a negocia trasarea frontierei pe "acoperişul lumii" şi chiar dezvoltarea unor exerciţii militare comune.
India a decis să-şi consolideze prezenţa militară în acea regiune, după incursiunile recente făcute de către trupele chineze, la mijlocul lunii aprilie. Conflictul s-a iscat atunci când soldaţii chinezi au făcut o incursiune într-o zonă a regiunii Ladakh, asupra căruia New Delhi pretinde să aibă suveranitate, stabilindu-şi o tabără. Aceasta este o zonă într-un teren accidentat şi greu de controlat, situată de-a lungul frontierei de 4.000 km care şerpuieşte între Karakoram şi Himalaya.
Provocarea, care a adus soldaţii chinezi şi indieni la un pas de a deschide focul, este în concordanţă cu abordarea agresivă a Beijingul-ului în toate disputele de frontieră cu aproape toţi vecinii săi, fapt relevat în demonstraţiile de forţă recente din arhipelagurile Scarborough, Paracel şi Senkaku.
Potrivit unor surse, corpul de ovensivă va fi compus din două divizii de infanterie de munte bazate în Nagaland şi Assam (în statul Arunachal Pradesh pe care China îl numeşte Tibetul de Sud), o divizie de artilerie, două brigăzi de blindate şi unităţi de sprijin. În aceeaşi regiune, India Air Force şi-a consolidat deja în ultimii doi ani numărul de avioane de luptă şi elicoptere implementând la Tezpur, 36 din cele 200 de noi avioane de luptă Sukhoi Su-30MKI achiziţionate de la ruşi.
Armata indiană are deja trei corpuri de armată aflate în ofensivă în nordul şi centrul ţării, cu scopul de a intra pe teritoriul pakistanez, în cazul unui război cu Islamabad-ul.
Această nouă forţă armată va fi fi implementată de-a lungul frontierei cu China şi este probabil să aibă sarcina de a pătrunde în Tibet concentrându-se asupra infrastructurii militare şi logistice chineze pe linia de cale ferată construită de Beijing, la numai câţiva kilometri de linia de control.
Noul organism este, prin urmare, de natură să modifice echilibrul de forţe în regiunea prin care, prin înfrângerea din 1962, India a pierdut aproape 30 mii de km pătraţi de teritoriu şi a menţinut întotdeauna o atitudine defensivă. În anticiparea reacţiilor militare ale Beijing-ului, care a implementat deja în zonă unele lansatoare mobile de rachete balistice DF-21, Ministerul Apărării indian a alocat două miliarde de dolari pentru consolidarea de poziţii defensive de-a lungul frontierei. Frontul, care ar putea deveni în curând unul dintre punctele cele mai militarizate din lume, este similar cu celălalt front aflat la mare altitudine, pe vârfurile din Himalaya, deschis între indieni şi pakistanezi.
Planurile conducerii de la New Delhi de a consolida capacităţile ofensive în Himalaya, ar putea suferi întârzieri datorate echipamentelor adecvate necesare trupelor, ce trebuie proiectate să funcţioneze în condiţii dure. Generalul indian în retragere, V.K. Kappor, a subliniat că procedurile birocratice lente care caracterizează achiziţionarea de arme şi echipamente moderne, ar putea împiedica noul corp de ofensivă să dispună de capacităţile operaţionale necesare.
Tensiunea între cele două puteri asiatice este mult mai mare şi mai evidentă pe mare, unde cele două ţări desfăşoară programe navale ambiţioase, care includ submarine nucleare şi portavioane, şi de unde nu lipsesc vizitele frecvente ale navelor din India (la est de Singapore) şi croazierele flotei chineze (în Oceanul Indian), datorită bazelor puse la dispoziţie de către Birmania şi de operaţiunile internaţionale de siguranţă maritimă împotriva pirateriei din Somalia.