Îndeletnicirile tradiţionale pierd teren în lupta cu tehnologia

Fete la calculator.
Fete la calculator. (Photos.com)

Să tricotezi sau să scrii cărţi poştale, să ştii pe de rost numerele de telefon ale prietenilor şi rudelor, sunt activităţi considerate în zilele noastre demodate, dacă nu chiar inutile.

Pentru că în zilele noastre dacă doreşti cu adevărat să fii în pas cu vremurile trebuie să ştii cum să te conectezi wi-fi, să navighezi pe reţelele de socializare, să foloseşti Google fără probleme, să descarci jocuri şi muzică, să plăteşti la casele self-service, să foloseşti banking online, etc.

Cu alte cuvinte, dacă nu manevrezi bine tehnologia rişti să nu ajungi nicăieri şi la propriu şi la figurat, deoarece până şi utilizarea programului Google Maps (în loc de vechile hărţi rutiere) face parte din topul celor 20 de competenţe recunoscute ca esenţiale în sondajul efectuat pe 2.000 de britanici de site-ul kaz-type.com. Site-ul este specializat în predarea tehnicilor de dactilografie rapidă.

Nu este surprinzător că doar 10 activităţi enumerate în clasamentul său nu au nimic de-a face cu tehnologia. Dintre acestea, însă, doar patru figurează în topul celor 20, un semn că să înveţi să găteşti sau aritmetica (desigur, făcută cu calculatorul), precum şi cunoaşterea containerelor de reciclare sunt încă abilităţi considerate importante în viaţa modernă.

„Timp de generaţii părinţii i-au învăţat pe copiii lor activităţile pe care le considerau esenţiale - a declarat un purtător de cuvânt al site-ului pentru Daily Mail - şi acum acestea sunt măturate de dispozitivele tehnologice, care se presupune că sunt capabile să facă toate aceste lucruri pentru noi. Mai mult decât atât, internetul a devenit parte din viaţa noastră până în punctul în care acum este de neînlocuit, este esenţial în viaţa noastră. Abilitatea de a folosi motorul de căutare Google a fost votată prin excelenţă ca fiind cea mai importantă din epoca modernă, urmată de capacitatea de a utiliza telefoanele mobile şi conectarea la wi-fi.

Pe de altă parte, arta de a coase, precum şi de a tricota sau de a curăţa obiectele de argint şi nu numai, acum sunt considerate complet depăşite".

Rezultatele sondajului

Şase persoane din 10 au recunoscut sincer că nu ştiu nici măcar elementele de bază ale multora din aceste activităţi „expirate”, în timp ce 65% le consideră complet inutile, deoarece acestea pot fi uşor înlocuite cu dispozitive electronice (a se vedea boom-ul în mixere electrice, maşini de preparat pâine folosite de cei care iubesc pâinea proaspătă în fiecare zi dar nu doresc să o frământe manual). Pe scurt, marea majoritate a eşantionului (85 %) consideră că tehnologia a schimbat cu adevărat nevoile oamenilor şi i-a ajutat să devină mult mai abili decât generaţiile trecute, în timp ce doar 10% o demonizează, considerând-o responsabilă de lipsa de abilităţi practice de care mulţi se plâng azi.