Cum a avansat tehnologia în domeniul citirii minţii

Creierul uman
Creierul uman (Kiyoshi Takahase Segundo / Photos.com)

Nu numai calculatoarele pot fi vulnerabile la hackeri, ci şi creierul uman. Tehnologia a avansat deja îndeajuns încât le permite oamenilor de ştiinţă să citească gândurile oamenilor şi chiar să le planteze unele noi în creier...

Citirea minţii

Pentru a citi mintea oamenilor, nu este întotdeauna nevoie să se recurgă la tehnologie. Un psiholog din New York, pe nume Marc Salem, poate descifra gândurile unei persoane doar interpretând micile indicii fizice ale limbajului corporal. Când încearcă să citească mintea cuiva, el se uită la ceea ce numeşte un "pachet de semnale, care îi spune ce reprezintă fiecare gest. Spre exemplu, o fină mişcare a nasului poate însemna, în traducere, că minţi.

Desigur, tehnologia poate oferi oamenilor de ştiinţă un acces mult mai direct la creierul uman. Inventatorul şi neurotechnologistul Philip Low lucrează la dezvoltarea unui monitor portabil pentru creier, numit iBrain, care poate detecta activitatea electrică a creierul manifestată la suprafaţa scalpului. Persoanele cu scleroză laterală amiotrofică, sau alte forme de paralizie, au încă o activitate sănătoasă a creierului. Folosind iBrain, aceştia şi-ar putea folosi puterea minţii pentru a controla o mână virtuală de pe un ecran de calculator.

Există, desigur, forme chiar mai sofisticate de citire a minţii. Unii neurologii deja traduc "limba creierului" în limba engleză. Neurologul Jack Gallant de la Universitatea din California, Berkeley, elaborează un "dicţionar al creierului" pentru a traduce gândurile în imagini şi cuvinte. Jack Galant şi colegii săi le-au arătat oamenilor imagini diferite, în timp ce le măsurau activitătea creierului utilizând imagistica cu rezonanţă magnetică funcţională (funcţional magnetic resonance imaging – fMRI). Din interpretarea înregistrărilor activităţii creierului, echipa lui Gallant poate reconstrui imaginile aproximative pe care le-au văzut subiecţii supuşi acestui experiment. Cercetătorii pot vedea, practic, ce informaţii stochează oamenii în memorie, doar pe baza tiparelor activităţii creierului uman.
De asemenea, oamenii de ştiinţă sunt în curs de realizare a unui dicţionar de concepte, care le permite să ghicească ce gândesc oamenii despre imaginile pe care le văd.

Dacă gândurile pot fi decodate, ar putea fi acestea, de asemenea, modificate?

Imaginaţi-vă cum ar fi ca oamenii, prin folosirea tehnologiei adecvate, sa fie adusi la maximum de potenţial, iar un amator intr-un domeniu anume sa devina peste noapte expert.

De exemplu, imaginaţi-vă cum ar fi ca oamenii, prin folosirea tehnologiei adecvate, sa fie adusi la maximum de potenţial iar un amator intr-un domeniu anume sa devina peste noapte expert. Aceasta este misiunea neurologului şi antreprenorului Chris Berka. După ani de antrenamente, sportivii, artiştii sau alţi experţi pot atinge o stare de concentrare mentală extremă. Această stare, care poate fi atinsă ocazional şi de amatori, este stocată de creier ca un fel de amprentă specială şi este posibil să fie recreată prin control mental. Compania de neurotechnologie Berka dezvoltă o tehnologie de monitorizare a activităţii creierului în timpul efectuării unei sarcini, cum ar fi tir cu arcul, şi îi informează pe oameni atunci când au atins punctul maxim de performanţă, respectiv de extremă concentrare mentală. Odată determinat acest punct, el ar putea fi setat ca scop şi reatins. În esenţă, tehnologia le oferă oamenilor posibilitatea de a intra în propriile lor creiere, în scopul de a-şi îmbunătăţi performanţa.

Dar ce ar fi dacă alte persoane ar putea intra în creierul cuiva şi ar putea planta gânduri acolo? Programatori sparg sisteme securizate cu ajutorul "fisurilor", respectiv conexiunilor mentale pe care omul le face adesea fără a fi conştient. La om, simţul mirosului ar putea reprezenta unul din aceste tipuri de fisuri prin care se intră în creier uman. Ilana Hairston, un psiholog de ​​la Colegiul Academic Tel-Aviv Yaffo, din Israel, foloseşte mirosul pentru a planta informaţii în creierul oamenilor în timp ce aceştia dorm. Ea pregăteşte oameni care sforăie să asocieze anumite mirosuri plăcute sau neplăcute cu anumite sunete. Noţiunea sună sci-fi, dar se bazează pe un traseu al creierului care permite simţurilor, cum ar fi mirosul, să intre în creier, fără ca persoana să fie conştientă.