Facebook te poate demoraliza? Să ştii că nu eşti singurul
Portalul de socializare este strâns legat de stările de insatisfacţie şi starea de spirit proastă pe care o au oamenii. Te simţi des ca un ratat atunci când navighezi pe profilurile de Facebook ale prietenilor tăi cu o viaţă fantastică şi escapade exagerate? Dacă e aşa, să ştii că nu eşti singurul.
Săptămâna trecută, Facebook a dezvăluit că în topul naţionalităţilor care accesează cel mai des site-ul, canadienii ocupă primul loc. Un studiu recent ne informează că persoanele care petrec o perioadă mai mare de timp pe Facebook au şanse mărite să se demoralizeze în privinţa vieţii lor.
Studiile trecute au legat site-ul de socializare de stări precum gelozia, tensiuni sociale, izolarea şi depresia aşa că noul studiu este destul de relevant fiind primul care a urmărit utilizatori Facebook pentru o perioadă lungă de timp, observând cum emoţiile lor erau influenţate în funcţie de utilizarea portalului.
”La suprafaţă, Facebook acoperă o nevoie de bază a omului pentru socializare„ spune studiul. ”Totuşi, în loc să ne îmbunătăţească starea de spirit Facebook-ul reuşeşte să o reducă considerabil.”
Publicat recent în Public Library of Science, studiul urmăreşte 82 de adolescenţi cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani, înregistrând atent legătura dintre utilizarea Facebook-ului şi starea lor de spirit timp de 2 săptămâni.
Cei care foloseau Facebook-ul mai mult arătau mai des un declin în privinţa părerii asupra propriei persoane şi în starea de spirit pe care o aveau în comparaţie cu cei care nu vizitau site-ul atât de des. De partea cealaltă, cu cât participanţii la studiu intrau în contact direct cu ceilalţi la telefon sau faţă în faţă, cu atât mai bine şi mai optimişti se simţeau.
Cercetătorii germani ne explică într-un studiu diferit, motivul probabil pentru care legăturile sociale virtuale ne afectează în mod diferit comparabil cu relaţiile reale pe care le creăm cu ceilalţi.
Cea mai asociată emoţie conectată cu Facebook-ul este invidia, au descoperit aceştia, iar una din trei persoane se simte mai tristă şi mai nesatisfăcută după ce vizitează site-ul. Persoanele cu vârsta peste 30 de ani sunt cele mai predispuse să fie invidioase pe familiile fericite iar femeile, cele mai probabile să nutrească invidii în legătura cu atractivitatea fizică a celorlalţi.
Pentru că oamenii tind să posteze poze şi ştiri mai deosebite despre ei pe Facebook, se creează o impresie denaturată despre fericire şi succes iar asta produce gelozie şi un sentiment de singurătate în oameni, ne indică studiul.
Dar interacţiunile din viaţa reală ne pot arăta o imagine mai completă şi echilibrată asupra oamenilor.
Pierduţi prin reţelele de socializare
”Uneori mă simt geloasă când văd pe Facebook vieţile altor oameni”, declară Christie Brandi, o şoferiţă de camion în vârstă de 33 de ani care petrece 4 ore săptămânal navigând pe Facebook.
”Atunci când am o zi proastă e şi mai rău. Urmărind pe Facebook vieţile fericite ale celorlalţi -– vacanţele lor, copiii acestora sau căsătoriile — e ca şi cum aş încerca să ţin pasul cu cei din cartierul meu doar că aceştia sunt doar oameni de pe site-ul de socializare, nu sunt oameni din cartierul meu.”
Christie ne spune că în ciuda faptului că ştie că majoritatea postărilor de pe Facebook sunt înfrumuseţate şi oferă o viziune îngustă asupra lumii, acestea tot pot avea puterea să te descurajeze.
”Oamenii pe Facebook vorbesc doar despre cât de minunat este totul – postează poze şi statusuri minunate. Ei pun decât cele mai bune poze cu toată lumea zâmbind. Aşa că atunci când vezi acele statusuri minunate te vei simţi invidios, gelos, supărat sau nervos iar apoi te vei compătimi.
Christie accesează site-ul în fiecare dimineaţă iar apoi câte puţin de-a lungul zilei. În ultima perioadă ea s-a gândit să reducă timpul petrecut pe Facebook, totuşi crede că e greu din cauza faptului că ”acoperă o gaură”.
”Aduce puţină dramă în viaţa mea şi îmi oferă subiecte de discuţie cu prietenii” spune ea.”Uneori mi-ar place foarte mult să renunţ odată la Facebook, să îmi acord puţină pace – dar asta m-ar face să mă uit la viaţa mea care nu e aşa de impresionantă ca cea a semenilor mei .”
Janine este o asistentă în vârstă de 29 de ani, a refuzat să ne dea numele ei de familie deoarece se temea că va fi ridiculizată în public şi ne mai spune că se loghează pe site de 7 ori pe zi şi că e ”dependentă” de el.
”M-am gândit de multe ori să renunţ la contul meu, dar nu cred că aş putea să o fac cu adevărat”, ea mai spune că utilizarea site-ului are un efect negativ asupra imaginii personale.
”Mă simt depresivă după ce accesez Facebook-ul. De obicei atunci când nu am nimic de făcut restul lumii arată de parcă ar face foarte multe lucruri. Chiar mă poate face să mă simt depresivă şi inadecvată în multe feluri.”
”Nu-mi place gelozia şi insecuritatea pe care o simt când văd pozele celorlalţi. Nu-mi place că mă simt nervoasă după ce văd statusurile idioate pe care le postează oamenii. Nu-mi place cum în ciuda acestor sentimente continui să folosesc Facebook-ul iar apoi ajung să mă simt patetic.”
Janine spune că va continua să folosească Facebook-ul pentru că este convenabil — poate comunica rapid cu ceilalţi colegi, regăsi unii prieteni vechi şi că poate urmări vieţile celor dragi.
Ea crede că reţeaua de socializare are potenţialul să influenţeze oameni în bine dacă ei ar începe să-l folosească diferit dar nu-şi pune speranţele în asta.
”Tendinţa oamenilor de laudă, de critică şi de înfrumuseţare a lucrurilor de care nu sunt mulţumiţi a înlocuit ceea ce Facebook putea fi,” ne mai spune ea.
Conform Facebook-lui, 19 milioane de oameni verifică Facebook-ul cel puţin odată pe lună, iar 14 milioane dintre aceştia îl verifică în fiecare zi.
Facebook are 1 miliard de utilizatori în toată lumea.