Inculpaţii din dosarul "Păvăleanu", scapă de restricţii
alte articole
Cei 13 inculpaţi din dosarul "Păvăleanu", de la care a pornit ancheta în noul dosar care îl vizează pe deputatul ex-PSD Sebastian Ghiţă, au fost scoşi definitiv de sub controlul judiciar, decizie luată vineri, în mod definitiv, de magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, informează Agerpres.
Instanţa a respins ca nefondată contestaţia formulată de procurori împotriva deciziei dispuse anterior de Tribunalul Prahova care a revocat măsura preventivă a controlului judiciar luată faţă de 13 inculpaţi.
Amintim că, în martie 2014, un număr de 31 de inculpaţi, persoane fizice şi juridice, au fost trimişi în judecată în dosarul evaziunii fiscale de aproximativ 35 de milioane de euro, pe lista celor deferiţi justiţiei figurând 15 persoane, dar şi 16 societăţi comerciale.
Printre cele 15 persoane fizice deferite justiţiei în acest dosar se numără Marcel Păvăleanu, omul de afaceri Răzvan Alexe, trimis în judecată şi în dosarul de trafic de influenţă în care sunt judecaţi şi deputatul Vlad Cosma şi tatăl său, preşedintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, dar şi şase oameni de afaceri, respectiv Ionescu Dragoş Ioan, Onea Nicolae, Ţărîndă Marian Răducu, Soare Gheorghe, Ţărîndă Andrei Costin şi Muşat Costin Gabriel, ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autorităţile locale.
Iniţial, 13 dintre cei 15 inculpaţi persoane fizice au fost arestaţi preventiv, apoi plasaţi în arest la domiciliu şi, ulterior, sub control judiciar în două tranşe, unii în august 2014, iar ceilalţi în octombrie 2014.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013 inculpaţii s-au folosit de un lanţ comercial fictiv, în care erau incluse aproximativ 60 de societăţi comerciale de pe raza judeţului Prahova şi a municipiului Bucureşti, din care o parte aveau comportament tip 'fantomă', simulând operaţiuni comerciale de achiziţie/livrare mărfuri şi servicii ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale.
Sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală au fost retrase în numerar din conturile bancare ale societăţilor comerciale, prin simularea unor operaţiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme, prejudiciul fiind estimat la 149.800.000 lei.
De acest dosar se leagă şi ancheta DNA Ploieşti care îl vizează pe deputatul Sebastian Ghiţă, dar şi procurori şi poliţişti. Astfel, la data de 26 februarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat redeschiderea urmăririi penale într-un dosar care fusese clasat în aprilie 2014 de procurorul Lucian Papici, cercetările în respectiva cauză pornind de la ancheta efectuată în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro.
Procurorii suspectau că omul de afaceri Răzvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu funcţii importante — procurori, poliţişti, angajaţi ai autorităţilor de control fiscal şi ai administraţiei — pentru a obţine date referitoare la demersurile întreprinse de anchetatori în dosare care îl vizau şi pentru a tergiversa anchetele.
Ulterior deciziei de redeschidere a urmăririi penale dată de instanţa supremă, procurorii DNA Ploieşti au început audierile în acest dosar, iar ulterior au fost arestaţi preventiv fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, şi fostul şef al DGA Prahova Constantin Ispas.
Într-o primă fază a mai fost arestat preventiv şi fostul procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Aurelian Mihăilă, însă instanţa a admis contestaţia acestuia şi l-a plasat sub control judiciar.
În acelaşi dosar, procurorii DNA Ploieşti au cerut încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă, urmărit penal pentru două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii; două infracţiuni de dare de mită; şantaj; cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.
Cererile procurorilor au fost respinse de Camera Deputaţilor, astfel că anchetatorii au dispus faţă de Sebastian Ghiţă măsura controlului judiciar pe cauţiune stabilită la 13 milioane de euro. Termenul iniţial pentru depunerea cauţiunii era 6 aprilie, însă Ghiţă a cerut şi obţinut prelungirea până luni a termenului.