Încrederea românilor în UE a ajuns la cel mai scăzut nivel în 2011

(photos.com)
Epoch Times România
03.04.2012

Nivelul de încredere al românilor în Uniunea Europeană a scăzut de la 60% în 2010 la 46% în 2011, potrivit Eurobarometrului lansat marţi.

Deşi România se înscrie în tendinţa observabilă la nivelul tuturor statelor membre, aceea de scădere a gradului de încredere în direcţia urmată de UE, ea se situează totuşi semnificativ peste media europeană a încrederii, care este de 38%.

Clasamentul încrederii este condus de Suedia (67%), Letonia (65%), Bulgaria (60%) şi închis, nu surprinzător, de Portugalia (30%), Spania (28%) şi Italia (21%). În acest clasament, România se situează pe poziţia a 12-a.

Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, a precizat că acesta este cel mai scăzut nivel de încredere al românilor în instituţiile europene, de când România este stat membru şi de când era ţară candidată la UE.

O explicaţie ”locală a acestei prăbuşiri” a încrederii este, în opinia lui Idu, faptul că în România efectele crizei s-au produs cu un anumit decalaj faţă de restul Europei. Astfel, efectele au fost simţite abia în 2011, an în care s-a efectuat şi acest Eurobarometru. În plus, aceste măsuri de austeritate au fost luate în acord cu instituţiile care au acordat împrumuturi României, printre care se numără şi UE. Aşteptările ”neîmplinite” privind absorbţia fondurilor europene - în 2011 rata reală de absorbţie fiind de 3% - au contribuit şi ele la această scădere drastică a încrederii românilor în UE, care altădată acordau o încredere de 85%.

Pentru România, datele Eurobarometrului au fost culese între 3 şi 20 noiembrie 2011 pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1011 persoane de 15 ani şi peste.

Sondajul a fost realizat de TNS Opinion&Social, la cererea Comisiei Europene. Datele au fost culese în cele 27 de state membre ale UE, cele trei ţări candidate – Croaţia, Turcia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei - , plus Comunitatea Cipriotă Turcă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor