Incineratoare mobile: Putin recurge la măsuri extreme pentru a ascunde soldaţii ruşi ucişi în Ucraina

Rusia foloseşte crematorii mobile pentru a incinera trupurile soldaţilor ruşi care au murit în timp ce au luptat alături de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, susţine Bloomberg.
Anton Tumanov cu soldaţii ruşi în Doneţk, Ucraina. (Vkonkt)
Andrei Popescu
27.05.2015

Rusia foloseşte crematorii mobile pentru a incinera trupurile soldaţilor ruşi care au murit în timp ce au luptat alături de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei, susţine Business Insider.

“Ruşii încearcă să îşi ascundă victimele prin folosirea de crematorii mobile”, a declarat Mac Thornberry, preşedintele Comitetului pentru Servicii Armate din cadrul Camerei Reprezentanţilor din SUA. “Ei [regimul de la Kremlin] încearcă să-şi ascundă implicarea nu doar faţă de restul lumii dar şi faţă de poporul rus.”

Crematoriile mobile – care ard aproximativ 10 trupuri pe zi, conform şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei Valentin Nalivaichenko – arată cât de departe ar merge Rusia pentru a-şi ascunde prezenţa şi implicarea în conflictul ucrainean. Kremlinul a negat orice implicare în conflictul din Ucraina.

“În fiecare zi, linia telefonică de urgenţă Serviciului de Securitate al Ucrainei înregistrează un număr ridicat de apeluri telefonice din partea a zeci de cetăţeni ruşi care îşi caută rudele sau soldaţii ruşi ce au fost trimişi în teritoriul ucrainean”, a declarat Nalivaichenko în luna ianuarie.

“Liderii ruşi sunt din ce în ce mai puţin capabili să ascundă faptul că soldaţii ruşi luptă – şi mor – în număr mare în estul Ucrainei”, a declarat vicesecretarul general al NATO Alexander Vershbow în cadrul unei conferinţe desfăşurate în Letonia în luna martie.

Publicul rus a devenit tot mai decepţionat în legătură cu incursiunea Rusiei în Ucraina, în special în condiţiile în care continuă să apară rapoarte despre “funeraliile secrete” ale soldaţilor ruşi ucişi în estul ucrainean.

“Nu m-am oferit niciodată voluntar pentru aşa ceva; dar orice încercare de a pleca ar fi inutilă”, a declarat un tânăr ofiţer rus pentru Newsweek. “Ne trimit înapoi a doua zi; dacă cineva ar fi spus adevărul mai devreme, nimeni nu ar fi acceptat ca pentru 1.000 de dolari pe lună să fie prăjit în Ucraina”.

Rusia a recurs la arderea pe loc a cadavrelor personalului militar rus pentru a înlătura suspiciunile şi pentru a evita întrebările care ar putea apare odată cu trimitea trupurilor soldaţilor morţi înapoi în ţară, conform Business Insider.

Faptul că soldaţii ruşi au fost prinşi pe teritoriul ucrainean în mai multe ocazii contrazice afirmaţiile Kremlinului că forţele regulate ruseşti nu au fost implicate niciodată în acest conflict.

Nouă soldaţi, care s-au identificat ca membri ai unei divizii ruseşti de paraşutişti, au fost capturaţi de forţele ucrainene în august 2014 şi alţi doi luptători ruşi au fost capturaţi în această lună în estul Ucrainei. Cei doi au recunoscut ulterior că, în momentul capturării, participau la o misiune a forţelor de securitate speciale ruseşti care operau în oraşul ucrainean Lugansk.

Kremlinul a abordat aceste incidente şi a susţinut că luptătorii ruşi prinşi în Ucraina sunt fie membri ai patrulelor de frontieră care s-au rătăcit şi au ajuns din greşeală în teritoriul ucrainean, fie sunt cetăţeni care au mers să lupte în Ucraina ca şi voluntari. Dar mai mulţi soldaţi ruşi şi familiile lor au contestat în repetate rânduri aceste afirmaţii din partea Moscovei.

Tot în această lună, opoziţia rusă a publicat la Moscova un mult aşteptat raport iniţiat de Boris Nemţov înaintea asasinării sale. Raportul, finalizat de asociaţii şi prietenii fostului lider al opoziţiei ruse, susţine că Rusia a cheltuit 53 de miliarde de ruble pentru a finanţa rebelii din estul Ucrainei şi pentru a-şi trimite propriile trupe în lupta separatistă.

Raportul, intitulat “Putin: Războiul”, mai susţine că rudele a peste 200 de soldaţi ruşi ucişi recent în Ucraina au primit compensaţii financiare sau au fost ameninţaţi să nu vorbească despre aceste lucruri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor