Oficial războiul este aici. Poroşenko despre “războiul real” cu Rusia
alte articole
Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat pentru BBC că ţara sa se află acum într-un “război real” cu Rusia şi că ucrainenii ar trebui să se pregătească pentru o ofensivă rusă. El a mai afirmat că nu are încredere în omologul său rus Vladimir Putin, dar că nu are nicio altă soluţie decât să negocieze cu şeful de la Kremlin.
Rusia neagă acuzaţiile Occidentului că trimite trupe regulate şi armament pentru a ajuta rebelii separatişti care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernamentale ucrainene. ONU susţine că cel puţin 6.100 de oameni au fost ucişi de la începerea conflictului în aprilie 2014.
Rebelii pro-ruşi au înregistrat victorii semnificative în regiune, incluzând, cel mai recent, capturarea nodului feroviar Debalţevo.
Dar poziţia Rusiei în privinţa neimplicării sale în conflictul ucrainean a fost pusă din nou sub semnul îndoielii după capturarea de sâmbătă a doi bărbaţi despre care Ucraina susţine că sunt soldaţi de elită ai armatei ruse care operează în estul Ucrainei.
Într-un material video, bărbaţii au confirmat că sunt soldaţi ruşi activi dar Moscova a declarat că cei doi nu mai erau angajaţi în armata rusă în momentul capturării lor.
Autorităţile ucrainene i-au prezentat presei pe cei doi soldaţi rusi, care se recuperează sub pază la un spital din Kiev. Reprezentanţii Amnesty International şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa au declarat că i-au vizitat pe cei doi şi că aceştia sunt într-o stare rezonabilă.
“Am primit îngrijire medicală, am fost operat”, a declarat unul dintre bărbaţi, Ievgheni Ierofeiev. “Aş dori să transmit rudelor mele că totul este în regula cu mine, sunt în viaţă şi sunt bine.”
Poroşenko a declarat: “Pot să va spun clar că aceasta nu este o luptă cu separatişti susţinuţi de ruşi, ci este un război real cu Rusia. Faptul că am capturat ... soldaţi ai forţelor speciale regulate ruse este o dovadă puternică a acestui lucru.”
Fiind întrebat dacă se teme de o ofensivă de vară din partea Rusiei, Poroşenko a declarat: “Cred că ei [ruşii] se pregătesc de o ofensivă şi cred că ar trebui ca şi noi să fim pregătiţi; mai consider că nu ar trebui să le oferim nici cea mai mică şansă pentru o provocare. Ei vor fi responsabili în totalitate pentru [o eventuală] ofensivă.”
Liderul ucrainean a susţinut că, deşi nu are încredere în Putin, nu are nicio altă opţiune decât să aibă încredere în diplomaţie, adăugând că se teme că regiunile controlate de separatişti nu pot fi recuperate doar prin mijloace militare, conform BBC.
Marţi, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Rusia trebuie să îşi retragă toate trupele şi armele grele din Ucraina şi să nu îi mai susţină pe rebelii separatişti.
Şeful alianţei militare vestice a adăugat că l-a informat pe ministrul rus de externe Serghei Lavrov, după o întâlnire pe care a avut-o cu acesta marţi la Bruxelles în cadrul reuniunii Comitetului de Miniştri al Consiliului Europei, că este îngrijorat în legătură cu numărul mare de exerciţii militare desfăşurate de Rusia pe neaşteptate.
“Am discutat, de asemenea, nevoia de transparenţă, în special atunci când avem o prezenţă militară crescută de-a lungul frontierelor noastre. Pentru NATO, este important să facem tot ceea ce este posibil pentru a evita ca anumite incidente să scape de sub control”, a declarat Stoltenberg.
Un acord pentru pacea din Ucraina a fost semnat la Minsk în 12 februarie, dar luptele au continuat de atunci. Săptămâna trecută, Poroşenko a declarat că cel puţin 83 de soldaţi ucraineni au fost ucişi de la intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului.
Marţi, cel puţin 4 soldaţi ucraineni au fost ucişi în regiunea estică Lugansk iar guvernatorul local a declarat că bărbaţii au fost atacaţi de separatişti în apropierea satului Katerinovka.
Săptămâna trecută, comandantul forţelor NATO în Europa, generalul american Philip M. Breedlove, a acuzat Moscova că lansează ameninţări nucleare iresponsabile, adăugând că Rusia reprezintă o provocare “de durată şi globală” pentru alianţa militară vestică.
“Rusia continuă să folosească toate elementele puterii sale naţionale pentru a constrânge şi influenţa statele vecine şi regionale. Moscova a dezvoltat o forţă [militară] capabilă şi un număr substanţial de arme grele pentru a-şi atinge obiectivele. Rusia continuă, de asemenea, să desfăşoare exerciţii neanunţate pentru a-şi practica şi demonstra abilităţile de deplasare rapidă a forţelor sale, creând astfel instabilitate printr-o lipsă de transparentă”, a afirmat el.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.