Conflictul ucrainean: 6 morţi şi 15 răniţi în noile lupte din estul Ucrainei

Cel puţin şase oameni, incluzând un civil, au fost ucişi şi alţii 15 au fost răniţi în noile lupte dintre soldaţii ucraineni şi separatişti pro-ruşi în estul Ucrainei în ultimele 2 zile, au declarat oficialii ucraineni.
Soldaţi ucraineni patrulează în estul Ucrainei, 26 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.05.2015

Cel puţin şase oameni, dintre care un civil, au fost ucişi şi alţi 15 au fost răniţi în noile lupte dintre soldaţii ucraineni şi separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei în ultimele 2 zile, au declarat oficialii ucraineni.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Andrei Lisenko a declarat marţi că atacurile au dus la rănirea a cel puţin 12 soldaţi ucraineni.

Un civil a fost ucis într-un atac asupra centralei chimice din Avdiivka, care a provocat şi o scurgere mică de amoniac.

Conform surselor ucrainene din regiunea estică Lugansk, un soldat şi-a pierdut viaţa într-un atac în apropierea graniţei ruse.

Patru rebeli pro-ruşi au fost, de asemenea, ucişi şi alţii trei răniţi în aceste lupte.

În plus, reprezentanţii ambelor tabere au anunţat că au izbucnit lupte intense în apropierea oraşului port Mariupol. Mariupol este un oraş strategic localizat pe o autostradă care leagă zonele controlate de separatiştii ruşi în estul Ucrainei şi peninsula Crimeea de la Marea Neagră, anexată de Rusia în martie 2014.

Aceste lupte sunt văzute de ambele tabere ca o încălcare a unui acord de pace semnat în 12 februarie la Minsk.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia îi susţine pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Moscova.

De fapt, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă. Totuşi, în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk şi aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruseşti şi că se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean în momentul capturării lor.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.100 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor