Raluca Prună le-a pus gând rău infractorilor. Legea privind confiscarea extinsă, în dezbatere publică

Câtă vreme infractorii vor intra în închisoare putred de bogaţi şi vor ieşi de acolo la fel de bogaţi, fără să li se confişte averea obţinută ilegal, nu se va putea vorbi de o funcţionare eficientă a justiţiei.
Loredana Diacu
14.08.2016

alte articole

Raluca Prună (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
14.08.2016

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de lege vizând aplicarea directivei Parlamentului European privind îngheţarea şi confiscarea produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană, relatează Realitatea.net.

Potrivit sursei citate, specialiştii ministerului condus de Raluca Prună au propus ca persoanelor condamnate pentru comiterea unor infracţiuni a căror pedeapsă este mai mare de patru ani să li se confişte bunurile, dacă judecătorul ajunge la concluzia că acestea au fost achiziţionate în urma comiterii unor infracţiuni.

Proiectul mai prevede că măsura confiscării extinse se dispune "dacă instanţa are convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale şi are în vedere bunurile dobândite de persoana condamnată, într-o perioadă de cinci ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei", se arată în proiectul de lege.

Un rol important îl va juca nou înfiinţata Agenţie Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) care va anunţa judecătorul delegat cu executarea despre orice împiedicare ori întârziere survenită în cursul executării unei confiscări speciale sau confiscări extinse, pe baza informaţiilor periodice primite de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi de la alte autorităţi competenţe cu punerea în executare a acestor măsuri de siguranţă.

Confiscarea extinsă se va aplica pentru bunurile dobândite înainte de intrarea în vigoare a normei numai în cazul comiterii unor infracţiuni grave, de la proxenetism, trafic de droguri şi spălare de bani, până la infracţiuni de corupţie, evaziune fiscală sau infracţiuni informatice.

Reamintim că directiva Parlamentului European privind confiscarea extinsă a fost introdusă de Monica Macovei şi a fost adoptată de PE în februarie 2014.

„Sper că România să transpună rapid Directiva privind confiscarea bunurilor provenind din infracţiuni. Aceasta aduce norme noi privind confiscarea de la terţe persoane sau confiscarea extinsă, inclusiv în cazul înstrăinării sub preţul pieţei sau al donaţiilor. Potrivit noii Directive, confiscarea banilor infractorilor se va face mai uşor şi mai repede, astfel încât toţi vom avea de câştigat. Eu mi-am atins obiectivul în Parlamentul European, este rândul celor de acasă să îl pună în aplicare”, declara la momentul respectiv Monica Macovei.

De la momentul adoptării, atât Macovei cât şi şefa DNA au militat activ pentru adoptarea acestei legi, arătând că Justiţia va fi într-adevăr eficientă atunci când un condamnat va pierde toate bunurile dobândite nelegal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor