Încă un front pentru SUA. Germania cere Europei să combată politica “America First” a lui Donald Trump
alte articole
Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a cerut ţărilor europene să îşi unească forţele şi să înfrunte politica “America First” (America pe primul loc) a preşedintelui Donald Trump. Apelul survine pe fondul unui război comercial în desfăşurare între cele două părţi.
Maas a declarat miercuri că Uniunea Europeană ar trebui să încerce din greu să creeze un “parteneriat echilibrat” cu Washingtonul.
Acest lucru ar însemna ca UE să lucreze cu Washingtonul acolo unde este posibil, să acopere golurile în zonele unde SUA se retrage şi să riposteze acolo unde americanii trec peste aşa-numitele linii roşii, a adăugat diplomatul german.
“Noi, europenii, trebuie să acţionăm ca o contragreutate conştientă când SUA calcă peste liniile roşii”, a precizat Maas la un eveniment iniţiat de organizaţia United Europa în Berlin (Europa Unită în Berlin), o organizaţie pro-europeană. “Acolo unde guvernul american pune sub semnul întrebării în mod agresiv valorile şi interesele noastre, acolo trebuie să reacţionăm mai ferm”.
Maas a evidenţiat retragerea lui Trump din acordul pentru climat din Paris şi acordul nuclear iranian, precum şi ameninţarea de a impune sancţiuni partenerilor europeni, ca unele dintre provocările prezentate de actuala administraţie americană.
Protecţionismul a fost o altă problema cheie între cele două tabere, a adăugat el, făcând referire la decizia lui Trump de a aplica tarife de 25% la importurile de oţel şi de 10% la importurile de aluminiu din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic.
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, la începutul acestei luni, că blocul este pregătit pentru măsuri punitive imediate, inclusiv aplicarea de tarife care vor afecta exporturi americane în valoare de aproximativ 7,5 miliarde de dolari.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că decizia lui Trump de a impune tarifele este “ilegală” şi o “greşeală”, asociind-o cu tipul de politici protecţioniste pe care unele guverne le adoptau în perioada de dinaintea celui de-al doilea război mondial.
De asemenea, Maas a avertizat împotriva încercărilor “puterilor străine” de a diviza UE şi a precizat că blocul ar trebui să se îndrepte spre un proces decizional majoritar şi nu unanim.
Ministrul german a mai cerut ca Uniunea Europeană să depună mai multe eforturi pentru a ajunge la fostele republici sovietice, adăugând că Germania şi Franţa pot ocupa primul loc în procesul de reformare a Europei.