Trump critică din nou aliaţii pentru deficitul comercial şi cheltuielile în NATO

Donald Trump a continuat atacurile verbale împotriva unora dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai ţării sale după o întâlnire controversată a grupului G7.
Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a continuat luni să atace câţiva aliaţi apropiaţi ai SUA după ce a plecat mai devreme de la un summit neobişnuit de tensionat al G7 în Canada, şi nu a semnat comunicatul final al întâlnirii.

Din Singapore, unde se află pentru a participa la un summit istoric cu liderul nord-coreean Kim Jong-un, Trump a postat o serie de tweeturi critice la adresa Uniunii Europene, a premierului canadian Justin Trudeau şi a unor aliaţi ai NATO, inclusiv Germania, a raportat Deutsche Welle.

“Comerţul cinstit va fi numit acum comerţul prostului dacă nu este reciproc”, a scris Trump într-un tweet, ca apoi să acuze Canada că impune taxe neloiale la produsele lactate americane.

“Îmi pare rău, nu le putem permite prietenilor noştri, sau inamicilor, să mai profite de noi prin intermediul comerţului. Trebuie să punem pe primul loc muncitorul american!”, a scris preşedintele Trump ulterior.

NATO

Trump a criticat, de asemenea, Europa, scriind: “SUA plăteşte aproape întregul cost al NATO – protejând multe dintre ţările care ne fură în domeniul comerţului... Uniunea Europeană a avut un surplus de 151 miliarde de dolari – ar trebui să plătească mai mult pentru armată!”

În cadrul criticilor, preşedintele american a menţionat Germania în ceea ce priveşte contribuţiile la NATO, reiterând remarci pe care le-a făcut anterior.

“Germania plăteşte 1% din PIB pentru NATO, în timp ce noi plătim 4% dintr-un PIB mult mai mare”, a scris el, adăugând că SUA protejează Europa şi că, în schimb, este “zdrobită în plan comercial”.

Ambasadorul SUA în Germania este “încrezător”

Noile comentarii ale lui Trump cu privire la problema comerţului au fost făcute pe fondul unei dispute tot mai aprinse între Washington şi principalii săi aliaţi.

Liderul american a impus tarife la oţelulul şi aluminiul importate din Europa, Canada şi Mexic, alimentând temerile privind izbucnirea unui război comercial după ce o parte din ţări au indicat că ar putea lua măsuri retaliatorii.

Totuşi, în ciuda retoricii aprinse a lui Trump, ambasadorul american în Germania, Richard Grenell, şi-a exprimat încrederea că acest conflict comercial poate fi soluţionat, însă a precizat că va fi nevoie de puţin timp.

În comentarii publicate luni, Grenell a declarat unor publicaţii germane că “toată lumea ştie cât de multe sunt în joc”.

În ceea ce priveşte ameninţarea SUA de a impune tarife la importurile de automobile, măsură care ar afecta în mod special Germania, Grenell a susţinut că este un “mare fan al automobilelor” şi ştie cât de importantă este industria auto.

Grenell este oarecum o persoană controversată în Germania, fiind criticat recent pentru comentarii făcute într-un interviu, când a promis că va “susţine” mişcările de aripă dreapta din Europa, mulţi considerând că gestul său reprezintă un amestec ilegal in procesul democratic.