Rusia: Un nou termen în procesul bloggerului anti-corupţie Navalny

Aleksei Navalnîi.
Aleksei Navalnîi. (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

Judecătoria Leninsky din Kirov, oraş situat la 900 km nord-est de Moscova, a fixat data de 24 aprilie pentru procesul de deturnare de fonduri, proces deschis miercuri împotriva liderului opoziţiei ruse şi bloggerului Alexei Navalny, relatează agenţia de presă AGI.

Avocaţii bloggerului, care se confruntă cu până la zece ani de închisoare, au cerut cel puţin o lună pentru a revizui dosarul: circa 29 volume de acte şi documente financiare.

Şeful echipei de apărare, Olga Mihailova, a subliniat faptul că au avut doar 36 zile pentru a lua la cunoştinţă documentele depuse: "Timpul nu este suficient pentru a asigura protecţia drepturilor lui Navalny", a reiterat astăzi Mihailova judecătorilor, într-o sală plină de jurnalişti şi susţinători ai acuzatului.

Deşi nu este fericit de această scurtă amânare, Navalny a declarat mass-mediei că este totuşi bucuros că judecătorii au acordat încă o săptămână. "Sunt nevinovat şi inocenţa mea va fi demonstrată", a spus Navalny. Preşedintele completului de judecată al Curţii, Serghei Blinov, a amânat şedinţa după doar 40 de minute.

Acuzatul cât şi apărătorii drepturilor omului susţin că procesul a fost fabricat pentru a intimida opoziţia şi a zdrobi cariera politică a avocatului-blogger. Navalny şi-a anunţat recent intenţia sa de a candida la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Într-un interviu acordat marţi site-ului "Gazeta.ru", el s-a declarat convins că procesul se va încheia cu o condamnare. Singura întrebare este ce va primi: închisoare sau eliberare condiţionată.

Oricum, planurile sale de a intra în politică ar dispărea în cazul în care ar fi condamnat, nefiindu-i permis să deţină funcţii publice.