Anchetatorii ruşi au percheziţionat biroul guvernatorului liberal

Guvernatorul regiunii Kirov, Nikita Belykh.
Guvernatorul regiunii Kirov, Nikita Belykh. (Dima Korotayev / Epsilon / Getty Images)

Poliţia mascată rusă a percheziţionat marţi biroul guvernatorului liberal regional, care are legături cu adversarii lui Vladimir Putin, în ceea ce criticii Kremlinului au spus că face parte dintr-o campanie de presionare a adversarilor preşedintelui, potrivit unui raport Reuters.

Comitetul federal de Investigaţii a declarat că ofiţerii de aplicare a legii au percheziţionat biroul guvernatorului regiunii Kirov, Nikita Belykh, ca parte a unei anchete penale în legătură cu presupusul furt a 90 de milioane de ruble.

Belykh a negat săvârşirea vreunei ilegalităţi şi a spus că va coopera cu ancheta.

Belykh, un fost lider moderat de partid din opoziţie, a fost numit în funcţie în 2009 de preşedintele de atunci, Dmitri Medvedev, în ceea ce a fost văzut ca un efort de a împăca liberalii marginalizaţi în timpul preşedinţiei lui Putin din 2000-2008 şi de a-i alia Kremlinului.

Liderii de opoziţie acuză Kremlinul că se foloseşte de procese şi investigaţii penale pentru a face presiune asupra criticilor lui Putin în timpul noului său mandat de şase ani, dar purtătorul de cuvânt al preşedintelui a negat acest lucru.

Boris Nemţov, un lider al opoziţiei care l-a precedat pe Belykh în funcţia de şef al unui partid liberal susţinător al afacerilor, pe la mijlocul anilor 2000, a declarat că percheziţia nu-l viza direct pe Belykh, ci pe Alexei Navalny, care a ajutat la organizarea unor proteste împotriva lui Putin şi care a fost acuzat într-un caz separat de furt în regiunea Kirov.

Comitetul de Investigaţie a declarat că poliţia, forţele de securitate FSB şi anchetatorii federali căutau documente referitoare la vânzarea unei cote de 25,5 la sută dintr-o distilerie de stat pentru circa 90 de milioane de ruble, mai puţin decât valoarea sa de piaţă, despre care comisia a afirmat că era dublul acestei cifre.