Înalta Curte britanică: Articolul 50 numai cu aprobarea Parlamentului
alte articole
Doar Parlamentul are puterea de a declanşa Brexitul anunţând Bruxelles-ul în ceea ce priveşte intenţia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, a decis Înalta Curte din Londra.
Decizia anunţată de judecătorul Thomas of Cwmgiedd va încetini probabil ritmul separării Marii Britanii de Uniunea Europeană şi este un uriaş pas înapoi pentru premierul britanic Theresa May, care a insistat că guvernul va decide singur când va declanşa procesul de separare.
Un purtător de cuvânt al cabinetului a declarat că miniştrii vor face apel la Înalta Curte împotriva deciziei acesteia. Audierea va avea loc în 7-8 decembrie.
Thomas of Cwmgiedd a declarat: “Instanţa nu acceptă argumentul prezentat de guvern. Nu există nimic în Actul Comunităţilor Europene din 1972 care să susţină argumentul. Curtea consideră că argumentul este contrar limbajului folosit în actul din 1972 al Parlamentului, contrar principiului fundamental al suveranităţii Parlamentului cât şi principiului potrivit căruia Coroana nu are niciun drept de a schimba legea internă prin exercitarea prerogativelor puterii sale”.
Dacă nu va fi schimbată prin apelul făcut la Curtea Supremă, hotărârea ameninţă să submineze planurile guvernului pentru Brexit, în condiţiile în care procesul va trebui să fie supus unui control parlamentar deplin.
Avocaţii guvernului au susţinut că prerogativele de putere sunt o modalitate legitimă pentru a pune în aplicare “voinţa poporului”, care a votat cu o majoritate clară pentru părăsirea Uniunii Europene într-un referendum desfăşurat în luna iunie a acestui an.
Dar Thomas of Cwmgiedd a susţinut: “Guvernul nu are puterea, pe baza prerogativelor Coroanei, să anunţe Articolul 50 privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană”.
Liam Fox, secretarul pentru comerţul internaţional, a declarat că guvernul este dezamăgit de decizia Înaltei Curţi, adăugând că “guvernul este determinat să respecte rezultatul referendumului”.
Liderul partidului UKIP, Nigel Farage, a declarat că este nemulţumit de această decizie. “Sunt îngrijorat că ar putea avea loc o trădare ... Mi-e teamă acum că se va face totul pentru a se bloca sau amâna declanşarea Articolului 50. Dacă este într-adevăr aşa, atunci ei nu au nicio idee despre nivelul furiei publice pe care o vor provoca.”
Predând în mâinile parlamentarilor răspunderea pentru iniţierea Brexitului, cei trei judecători seniori s-au aventurat pe un teritoriu netestat din punct de vedere constituţional.
Înaltei Curţi i-au trebuit doar două săptămâni şi jumătate pentru a-şi anunţa decizia. Avocaţii guvernului au susţinut anterior că premierul are autoritatea, pe baza prerogativelor regale, de a anunţa oficial declanşarea Articolului 50.