În Timiş, muflonii se înmulţesc, în restul Europei, dispar

Muflon. (www.flickr.com)
Epoch Times România
01.10.2009

Parcul de vânătoare de la Şarlota (Charlotenburg), care a aparţinut Coroanei Imperiale Austro-Ungare, are pe domeniu o sută de mufloni, dintre care circa 30 de mieluţi, s-au acomodat foarte bine condiţiilor de la noi, înmulţindu-se an de an, în vreme ce în restul Europei aceştia sunt pe cale de dispariţie.

Ei sunt, acum, atracţia turistică a zonei, alături de cerbii lopătari cu care-şi împart, frăţeşte, domeniul.

Şeful Direcţiei Silvice Timiş (DST), Nicuşor Ţâţu, a declarat, că primele 29 de exemplare au fost importate în toamna - iarna lui 2003, din Ungaria, crotaliate şi verificate din punct de vedere veterinar, costurile ridicându-se la 15.000 de euro. Cum şase dintre mufloni erau femele gestante, numărul lor a crescut continuu.

"Investiţia a meritat, pentru că vânătorii sunt foarte atraşi de mufloni, coarnele masculilor putând fi valorificate ca trofee de vânătoare, la preţuri ce pot ajunge la o mie de euro. În Europa, muflonii aproape au dispărut din sălbăticie, de aceea se va putea veni la noi la vânat, când numărul efectivelor va depăşi 150-200 de exemplare" - a spus Ţâţu.

Tot pentru atragerea turiştilor, Parcul de vânătoare de la Şarlota, creat în anul 1904, a fost reamenajat de Direcţia Silvică Timiş: s-au refăcut drumurile forestiere, s-au forat puţuri pentru asigurarea apei pentru animale, s-a înlocuit gardul de 18 kilometri ce împrejmuieşte cele 1.200 de hectare de pădure, lucrări care au costat DST peste opt miliarde de lei vechi.

Muflonul este, de fapt, oaia sălbatică originară din Sardinia şi Corsica. Pe la începutul veacului al XVIII-lea, mufloni insulari au fost aduşi în Grădina Zoologică "Belvedere" din Viena de prinţul Eugeniu de Savoya. De aici, în anul 1752, câteva exemplare au fost transferate pe teritoriul regal de vânătoare Lainz, de lângă Viena. Prima rezervaţie de mufloni s-a constituit în Cehoslovacia, înainte de 1858, în Parcul Hluboka, acolo unde, curând, aveau să fie organizate şi primele partide de vânătoare de mufloni. Prin 1868, muflonii au ajuns şi în Ardeal.

Complexul de vânătoare de la Şarlota se află la o altitudine de 250 de metri şi a fost înfiinţat la începutul secolului XX de contele Winphen. El a avut iniţiativa de a împrejmui cele 1.200 de hectare de pădure, pentru a crea un loc de destindere şi distracţie pentru aristocraţii vremii care erau invitaţi la partide de vânătoare.

După Primul Război Mondial, Parcul de la Charlotenburg a devenit domeniu regal iar după cea de-a doua conflagraţie, acesta a fost preluat de autorităţile comuniste.

Până ce efectivele de mufloni de la Şarlota vor fi suficiente pentru a fi vânate legal, vânătorii pot găsi circa 50 de cerbi comuni, peste 300 de cerbi lopătari, câteva zeci de căpriori şi ceva mai mulţi mistreţi, alături de raţe sălbatice, prepeliţe şi alte specii, mai ales când toamna îşi intră în drepturi.

În ţară, rezervaţii de mufloni se mai găsesc în Munţii Măcinului şi în zona Scrobiştea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor