ONU susţine recuperarea rapidă a R. Moldova după ninsorile masive

ONU va continua să monitorizeze situaţia din RM după ninsorile abundente şi să ofere asistenţă, suport tehnic şi sprijin consultativ, având în vedere că astfel de riscuri afectează în primul rând persoanele sărace din mediul rural şi femeile.
Donaţia ONU Moldova 22.04.2017 (facebook.com)
Ştefan Sârbu
23.04.2017

ONU Moldova a răspuns prompt solicitării Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prin care a fost anunţată starea de urgenţă în municipiul Chişinău, după ce Republica Moldova a suferit avarii pagube mari din cauza ninsorilor intense în regiunile de sud şi centru ale ţării, începând cu ziua de joi, 20 aprilie.

Echipamente esenţiale, cum ar fi 41 de generatoare de energie electrică, 30 de motofierăstrăie şi 13 tone de combustibil au fost achiziţionate de către ONU şi livrate sâmbătă autorităţilor de la Chişinău. Obiectele donate urmează să permită conectarea la energia electrică, înlăturarea copacilor deterioraţi şi oferirea accesului către localităţile blocate. Generatoarele vor fi distribuite în 12 raioane afectate şi în municipiul Chişinău, iar motofierăstraiele, în 10 raioane şi în municipiul Chişinău.

”Costul articolelor oferite este de aproximativ 45.000 de dolari şi a fost acoperit de PNUD, UNICEF, UNFPA, UN Women şi UNAIDS. Marţi, 25 aprilie 2017, un expert ONU se va deplasa în Republica Moldova pentru a efectua o evaluare rapidă a necesităţilor”, se menţionează în comunicatul de presă al ONU.

Menţionăm că în 2007, ONU Moldova a coordonat un răspuns prompt la o secetă severă care a compromis grav recolta a peste 80 la sută din suprafaţa totală a terenurilor agricole din ţară. Peste 383 mii de persoane grav afectate de secetă au beneficiat de seminţe de grâu, fertilizanţi, motorină, furaj, seminţe de porumb, pachete cu produse alimentare. Totodată, 22 de localităţi vulnerabile din raioanele grav afectate de secetă au obţinut ajutoare băneşti pentru a reabilita obiecte de infrastructură sociale din aceste comunităţi.

ONU a susţinut, de asemenea, redresarea Moldovei după inundaţiile din 2008, seceta din 2012, precum şi ninsorile abundente din 2014. Republica Moldova are cea mai mare vulnerabilitate faţă de schimbările climatice şi dezastre din Europa şi Asia Centrală, cu o pierdere economică medie anuală de 2,13% din PIB. Datorită evenimentelor catastrofale cu o probabilitate anuală de 0,5%, ţara va pierde 10% din PIB pe an. Aceste riscuri afectează în primul rând persoanele sărace din mediul rural şi femeile.

ONU notează că este dedicată eforturilor de a sprijini ţările care se confruntă cu crize şi asigură acordarea de suport imediat, urgent. În acelaşi timp, comunităţile sunt susţinute pentru a le creşte capacitatea de rezistenţă, precum şi abilităţile de a face faţă şi depăşi rapid evenimentele disruptive şi neaşteptate.

Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI anunţă că la 23 aprilie, echipamentul de intervenţie donat de către ONU Moldova va fi distribuit echipelor de salvatori şi pompieri din raioanele afectate care activează în regim non-stop.

Cabinetul de miniştri de la Chişinău anunţă că urmare a solicitărilor din partea partenerilor de dezvoltare, la indicaţia Premierului Pavel Filip, Ministerul Finanţelor a deschis conturi bancare destinate colectării de fonduri pentru lichidarea consecinţelor ninsorilor abundente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor