În R. Moldova, 73 % dintre femei suferă pe parcursul vieţii de violenţă psihologică, fizică sau sexuală

Centrul de Drept al Femeilor arată că în luna mai a anului 2020, în perioada carantinei, au cerut ajutor de două ori mai multe femei comparativ cu media lunară.
Mihai Popşoi, protest pentru ratificarea convenţiei de la Istambul (facebook.com/PAS)
Tatiana Chiriac
09.03.2021

În Republica Moldova, 73 la sută dintre femei suferă pe parcursul vieţii de violenţă psihologică, fizică sau sexuală. Cifrele sunt peste media europeană, atrag atenţia apărătorii drepturilor omului, iar pandemia de COVID-19 a mărit şi mai mult presiunile la care sunt supuse femeile, inclusiv prin carantina forţată sau pierderea locurilor de muncă şi inegalitatea remunerării.

Radio Europa Liberă transmite că apărătorii drepturilor omului de la Chişinău sunt îngrijoraţi de posibilitatea instituirii unei noi carantine generale, ca urmare a numărului în creştere al cazurilor de infectare cu COVID-19, deoarece izolarea totală a populaţiei afectează direct victimele violenţei în familie.

Totodată, organizaţii ce apără drepturile femeilor constată că numărul plângerilor în izolare creşte în medie cu o treime. Mai mult, datele Centrului de Drept al Femeilor arată că în luna mai a anului trecut, în perioada carantinei, au cerut ajutor de două ori mai multe femei faţă de media lunară.

Potrivit Indexului Egalităţii de Gen lansat de către Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), femeile din Moldova se vor bucura de oportunităţi egale cu bărbaţii abia peste circa 200 de ani. Estimările actualizate arată că Moldova va atinge un nivel perfect al egalităţii de gen tocmai peste 204 ani.

Astfel, printre multe alte solicitări, CPD a solicitat autorităţilor R. Moldova să ratifice Convenţia de la Istanbul, amintind că proiectul de lege privind transpunerea în legislaţia naţională a angajamentelor legate de Convenţia de la Istanbul pentru prevenirea şi combaterea violenţei, de un an de zile este tergiversat în Parlamentul moldovean.

Ultimele estimări arată că aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărţuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani; trei sferturi din femeile din Moldova, care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor