Ura şi violenţa naşte dezbinare. Avocatul Poporului: Mesajele lui Dodon către diaspora - denigratoare, ofensatoare şi instigatoare la ură
alte articole
Urmare a înteţirii cazurilor de discurs de ură şi de denigrare în timpul campaniei electorale prezidenţiale, dar şi a profanării recente a mormintelor din Cimitirul Evreiesc din Capitală, Avocatul Poporului de la Chişinău, Mihail Cotorobai, a condamnat cu fermitate utilizarea discursului de instigare la ură în dezbaterile publice, atenţionând că acesta conduce la violenţă şi la infracţiuni motivate de ură şi prejudecată.
Incitarea la violenţă, insultarea unor grupuri de persoane, propagarea unor stereotipuri în discursuri publice sunt inacceptabile, mai ales când acestea sunt lansate de politicieni, demnitari de rang înalt în stat, susţine Mihail Cotorobai, precizând că mesajele transmise de către unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al ţării (Dodon n.r.) privitor la participarea reprezentanţilor diasporei moldoveneşti la primul tur de scrutin prezidenţial au fost în egală măsură denigratoare, ofensatoare şi instigatoare la ură faţă de concetăţenii stabiliţi permanent sau aflaţi temporar peste hotarele R. Moldova.
Un preşedinte de ţară care se doreşte a fi al tuturor trebuie să unească nu să dezbine, a notat Ombudsmanul, menţionând că şeful unui stat cu aspiraţii democratice europene trebuie să prezinte un model de atitudine respectuoasă faţă de demnitatea umană, drepturile şi libertăţile omului, indiferent de rasă, culoare, origine etnică, naţională sau socială, cetăţenie, sex, gen, limbă, religie sau credinţe religioase, opinii politice, dizabilitate, orientare sexuală, identitate de gen, stare de sănătate, vârstă şi stare civilă.
Avocatul Poporului consideră că nu e deloc întâmplător, ci sugestivă, lansarea în turul doi al campaniei electorale a unor mesaje denigratoare şi intolerante faţă de anumite grupuri de persoane, întrucât în Chişinău s-a produs un incident grav, care ar putea fi calificat ca o infracţiune motivată de ură: profanarea şi distrugerea unor morminte de la Cimitirul Evreiesc. „Acest act denotă nu doar ură şi intoleranţă faţă de reprezentanţii etniei evreieşti, dar şi o glorificare a crimelor naziste de genocid, dat fiind că pe multe morminte a fost imprimată svastica fascistă.”
În concluzie, Mihail Cotorobai a ţinut să atenţioneze asupra faptului că perpetuarea şi menţinerea în spaţiul public a discursului instigator la ură şi violenţă naşte violenţă şi dezbinare. Iată de ce este imperios necesară combaterea hotărâtă de către întreaga societate a manifestărilor de acest gen. Totodată, acesta a reiterat necesitatea adoptării în regim de urgenţă a amendamentelor la legislaţia în vigoare ce vizează sancţionarea faptelor motivate de ură şi prejudecată şi a discursului de instigare la ură.