Virusul Wuhan în RM. Sistemul de sănătate la un pas de colaps. Ambulanţele nu mai vin, secţiile de terapie intensivă arhipline

Ambulanţe în faţa Centrului de triere a bolnavilor de Covid din Chişinău (facebook/Ala Nemerenco)
Tatiana Chiriac
06.03.2021

De mai bine de trei săptămâni, Republica Moldova se confruntă cu o creştere alarmantă a numărului de infectări şi decese provocate de virusul Wuhan care provoacă boala Covid - 19.

În fiecare oră, cel puţin un moldovean este răpus de virus. Medicii presupun că ţara este puternic afectată de noile tulpini ale coronavirusului – nu doar de cea britanică, dar şi de tulpina braziliană şi africană, doar că nu are laboratoare pentru a le depista.

Medicii din Chişinău spun că nu mai au puteri, având mai mulţi bolnavi decât paturi. Secţiile de terapie intensivă sunt arhipline. Responsabili din Sănătate de la primăria Capitalei afirmă că, momentan, nu au nicio soluţie deşi într-adevăr lucrurile sunt grave.

Şefa Catedrei de epidemiologie a Universităţii de Medicină din Chişinău a declarat în cadrul unei emisiuni televizate de la Jurnal TV că nici în spitalele din ţară nu mai sunt paturi libere: „Din păcate, o să ajungem ca Italia în 2020, când vom fi nevoiţi să alegem pe care pacient îl internăm şi pe care nu. Sunt pacienţi cu o saturaţie de oxigen foarte redusă, iar ambulanţele nu mai vin, pentru că nu mai au unde îi duce.”

Premierul interimar Aureliu Ciocoi crede că R. Moldova, confruntată cu o creştere rapidă a numărului de noi infectări cu coronavirus, are nevoie de cel puţin „o săptămână, două” de „lockdown”, de izolare acasă.

Alte 22 de persoane, dintre care un lucrător medical, s-au stins din viaţă din cauza coronavirusului, a informat vineri Ministerul Sănătăţii, numărul total al deceselor fiind de 4.071. Totodată, au mai fost confirmate 1.788 cazuri noi de infectare cu virusul chinezesc, bilanţul cazurilor ajungând la 192.985.

La 2 martie în R. Moldova a fost demarată campania de vaccinare împotriva COVID-19 cu primele doze de vaccin ajunse la Chişinău, dintr-o donaţie a României. Prima etapă de vaccinare cuprinde lucrătorii medicali din prima linie în lupta cu COVID-19.

La 04 martie, ţara a mai recepţionat 14.400 doze de vaccin AstraZeneca livrate în cadrul mecanismului COVAX. Livrarea face parte dintr-un prim lot şi va continua cu alte loturi în următoarea perioadă. Astfel, R. Moldova este prima ţară din regiunea europeană şi a patra ţară din lume unde au fost livrate vaccinurile în cadrul mecanismului COVAX.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor