Maia Sandu a comemorat victimele Holocaustului: Să fim mai toleranţi, mai buni şi mai respectuoşi unii cu alţii

Maia Sandu la evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului
Maia Sandu la evenimentul de comemorare a victimelor Holocaustului (presedinte.md)

Anual, la 27 ianuarie, Republica Moldova comemorează Ziua Victimelor Holocaustului, dată care înseamnă sfârşitul ororilor de la Auschwitz. La evenimentul de astăzi a participat şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, care a menţionat că în această zi „deplângem vieţile pierdute şi nenorocirile imense prin care au trecut oamenii ce au locuit pe acest pământ. Avem datoria să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca niciodată, nicăieri în lume să nu se mai întâmple asemenea tragedii”.

Exterminarea fizică a unui număr enorm de oameni, fără nicio vină, fără drept de apărare, a arătat lumii întregi limita de jos a răului la care poate ajunge o societate, iar „speranţele noastre, ale tuturor, sunt ca niciodată să nu se mai ajungă la acel nivel de degradare umană care a permis această tragedie”, a adăugat şeful statului.

„Astăzi comemorăm oamenii pe care i-am pierdut cu toţii. Am pierdut nu doar părinţi, copii, bunici, rude. Întreaga omenire a pierdut oameni de ştiinţă, oameni de cultură, inventatori, antreprenori. Nimeni nu poate alina durerea prin care au trecut atâtea familii. E greu să găsim acţiuni potrivite pentru a repara injustiţia făcută” se mai arată în declaraţia Maiei Sandu.

Doamna preşedinte a mai punctat că datoria tuturor celorlalţi este să transmită următoarelor generaţii amintirea tragică a acelor vremuri şi să facă tot ce le stă în puteri pentru ca asemenea tragedii să nu se mai repete.

„Să acţionăm în baza lucrurilor care ne unesc şi să nu permitem să fim dezbinaţi de diferenţe. Pentru aceasta trebuie să condamnăm discursul de ură, discriminarea şi orice formă de violenţă. Să construim o societate democratică în care nu este loc pentru dictatură şi teroare. Putem face asta împreună, fiecare dintre noi, fiind mai toleranţi, mai buni, mai respectuoşi unii cu alţii”, a subliniat Sandu.

În context, şefa statului s-a declarat alături de comunitatea evreiască şi comunitatea rromă, pentru ei această zi având o importanţă deosebită. În faţa acestor comunităţi şi în faţa tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, Maia Sandu şi-a asumat să contribuie la combaterea discursului de ură şi să ţină vie amintirea acelor timpuri negre.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe