Expert din R. Moldova: Banii alocaţi din buget pentru întărirea securităţii energetice a Moldovei au ajuns tot în conturile Gazprom

Lei moldoveneşti
Lei moldoveneşti (gov.md)

Pentru evitarea crizei pe piaţa gazelor, Guvernul de la Chişinău a decis, vineri, cesionarea către S.A. „Energocom” a creanţelor deţinute de SA „Moldovagaz” faţă de S.A. „Termoelectrica”, create drept urmare a livrării anterioare a gazelor naturale, cu valoarea nominală totală de 1.330.621.613,66 (un miliard trei sute treizeci milioane şase sute douăzeci şi una mii şase sute treisprezece lei şi 66 bani).

Executivul moldovean informează că datoriile au fost formate în perioada anilor 2002-2008, în contul livrării de către SA „Moldovagaz” a gazului natural către S.A. „Termoelectrica”. Datoriile au fost confirmate prin decizii judecătoreşti şi se află în procedură de executare.

În context, analistul economic Veaceslav Ioniţă constată că banii pe care cea mai săracă ţară din Europa, în plină criză, i-a alocat din bugetul de stat pentru lupta contra monopolului Gazprom, au ajuns cu succes pe conturile întreprinderii ruse.

„Mulţi au uitat, dar banii care au fost alocaţi din bugetul de stat au fost alocaţi pentru întărirea securităţii energetice a Moldovei. S-au spus multe cuvinte: surse alternative, rezerve strategice, achiziţii din Europa şi alte litere frumoase.

Toate acestea evident îndreptate contra monopolistului Gazprom. Însă au fost suficiente doar două mişcări ale ruşilor şi prin ironia sorţii aceşti bani au ajuns chiar în conturile Gazprom”, a comentat analistul, amintind că fiind întrebat cum Rusia reuşeşte să-şi menţină influenţa în spaţiul ex-sovietic, un expert rus a răspuns laconic: „datorită prostiei şi corupţiei elitelor locale”.

Federaţia Rusă, prin intermediul "Gazprom", practic, se joacă cu neexeprimentata echipă de guvernare de la Chişinău, fiind ajutată de anumiţi actori de influenţă ai săi în R. Moldova precum "Moldovagaz", a subliniat anterior şi comentatorul politic Ion Tabârţă, în contextul presiunilor asupra R. Moldova de a plăti urgent gazele naturale pentru ultimele două luni, gigantul şi monopolistul rus ameninţând cu sistarea livrării gazelor naturale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe