R. Moldova: Starea de urgenţă în sănătate publică a fost prelungită până pe 15 ianuarie

Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan
Pe timp de pandemie cu virusul Wuhan (facebook.com/Ala Nemerenco)

Starea de urgenţă în sănătate publică, în Republica Moldova, se prelungeşte până în data de 15 ianuarie 2022. Decizia a fost aprobată vineri, în cadrul şedinţei Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică (CNESP), prezidată de premierul Natalia Gavriliţa.

Membrii CNESP au constatat că situaţia epidemiologică se menţine extrem de îngrijorătoare la nivel naţional. Astfel, în perioada 15 – 21 noiembrie, au fost înregistrate 5.391 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Wuhan care provoacă boala COVID-19, dintre care 80% în rândul persoanelor nevaccinate. De asemenea, acoperirea vaccinală naţională cu schemă completă este sub 27%.

„Conform datelor Centrului European de Control al Bolilor, în majoritatea ţărilor din regiunea europeană situaţia epidemiologică prin COVID-19 în prezent se deteriorează, fiind înregistrată o creştere a rapidă a numărului de cazuri noi. Ţările cu o rată de vaccinare redusă sunt cel mai grav afectate”, se arată într-un comunicat al Executivului moldovean.

Astfel, membrii CNESP au decis să menţină restricţiile actuale la nivel naţional, cu posibilitatea de revizuire a acestora în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

Totodată, conform deciziei aprobate la 26 noiembrie de CNESP, studenţii din învăţământul profesional tehnic şi cel superior vor avea posibilitatea să susţină examenele cu prezenţa fizică, în cazul în care în localitate se atestă prag de alertă portocaliu.

Alte 712 cazuri noi de infectare cu virusul chinezesc au fost confirmate vineri în Republica Moldova. Totodată, au fost raportate alte 37 de decese provocate de boala COVID-19, dintre care 9 în regiunea transnistreană. Astfel, bilanţul cazurilor de COVID-19 a ajuns la 361.828, numărul total de decese fiind de 9.022 cazuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe