Parlamentul European dă în judecată Comisia la Curtea de Justiţie a UE

Comisia Europeana - sediu Bruxelles
Comisia Europeana - sediu Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Vineri, Parlamentul European a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea Europeană de Justiţie (CJUE) pentru eşecul aplicării reglementării privind condiţionalitatea plăţii fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Regulamentul a fost votat în decembrie anul trecut şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, permiţând UE să suspende plăţile de la bugetul european către statele membre dacă statul de drept este ameninţat. Termenul stabilit de PE pentru a aplica regulamentul şi a adopta orientările a fost de 1 iunie 2021.

Citiți și Comisia juridică din PE cere trimiterea în judecată a Comisiei Europene pentru că nu a sancţionat Ungaria şi Polonia

În faţa lipsei de acţiune a CE, Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European a recomandat sesizarea CJUE.

„Ne aşteptăm ca Executivul European să acţioneze într-o manieră consecventă şi să fie la înălţimea a ceea ce a declarat preşedinta von der Leyen în timpul ultimei noastre discuţii din plen privind acest subiect. Cuvintele trebuie transformate în fapte”, a explicat David Sassoli, preşedintele Parlamentului.

Într-o rezoluţie adoptată în iulie, eurodeputaţii au criticat Comisia pentru că a decis să amâne aplicarea Regulamentului privind condiţionalitatea bugetară prin elaborarea unor orientări de aplicare.

Consiliul European a solicitat Comisiei să amâne aplicarea acestora, astfel încât statele membre să poată contesta decizia la CJUE şi până când Comisia va elabora orientări specifice privind aplicarea sa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe