Republica Moldova, mai atractivă pentru turişti (presa)

În timp ce ţările cele mai vizitate din lume şi-au câştigat deja popularitatea prin monumente istorice sau naturale, dar şi alte atracţii turistice, Republica Moldova abia acum începe să elaboreze un brand turistic de promovare, care eventual ar atrage atenţia străinilor, scrie vineri publicaţia 'Timpul'.
(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.08.2013

În timp ce ţările cele mai vizitate din lume şi-au câştigat deja popularitatea prin monumente istorice sau naturale, dar şi alte atracţii turistice, Republica Moldova abia acum începe să elaboreze un brand turistic de promovare, care eventual ar atrage atenţia străinilor, scrie vineri publicaţia 'Timpul'.

Agenţia Naţională pentru Turism din Republica Moldova a elaborat o strategie de dezvoltare a turismului pentru următorii şase ani, care prevede o creştere anuală a turiştilor cu trei la sută. Ultimul sondaj realizat de Biroul Naţional de Statistică a remarcat o creştere de 1,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut, a numărului de turişti şi excursionişti veniţi în Republica Moldova. Din aproximativ 81.000 de vizitatori, 44 la sută au avut drept scop odihna, recreerea şi agrementul.

'Adevărul' evocă 'Scrisoarea celor 66' semnată acum 25 de ani de 66 de personalităţi care au cerut tranşant stoparea experimentului 'limba moldovenească' şi declararea limbii române drept limbă de stat. 'Practic, din acel moment a început istoria contemporană a statului Republica Moldova', comentează ziarul citat.

Ziarul Naţional observă că de 22 de ani este contestată independenţa Republicii Moldova, iar politicienii fac echilibristică verbală când se ajunge la problema limbii. Potrivit publicaţiei, 'toţi politicienii sunt speculanţi politici care au un singur scop - de a-şi trage dividende electorale în cel mai uşor mod posibil''. ''Totuşi, odată şi odată va trebui să dăm răspunsuri clare la aceste întrebări fundamentale', mai menţionează publicaţia citată.

După ce Federaţia Rusă a blocat la începutul lunii august exporturile de mărfuri ucrainene, se pare că a venit şi rândul produselor moldoveneşti, scrie Ziarul Naţional. Zeci de tone de fructe din R. Moldova au fost rebutate de Serviciul Federal de control veterinar şi fitosanitar Rosselhoznadzor, pe motiv că nu ar corespunde normelor de calitate. Experţii bănuiesc, însă, că blocajul a fost impus de autorităţile ruse după ce au primit mai multe petiţii de la producătorii moldoveni care se plâng că exportul spre piaţa rusă este monopolizat în Republica Moldova.

După aproape trei ani de discuţii, şantierul conductei ce urmează să livreze gaz dinspre România spre Republica Moldova a fost deschis oficial la Ungheni, notează Jurnal de Chişinău. Acum nu preţurile ar trebui să ne preocupe, dar independenţa energetică care poate fi posibilă odată cu livrarea gazelor din România, astfel reducându-se dependenţa Republicii Moldova de Moscova, comentează experţii.

'Această conectare va fi un colac de salvare în momente de criză, chiar o sursă alternativă de gaze din România, a declarat, pentru Jurnal de Chişinău, Iulian Chifu, consilier prezidenţial pentru afaceri strategice al preşedintelui României.

'Bucureştiul şi Chişinăul vor să reducă apetitul concernului rus Gazprom', comentează ziarul în limba rusă Panorama. Acesta citează opiniile unor experţi care consideră că gazoductul va juca mai mult un rol geostrategic decât unul economic, care ar avea drept scop integrarea Moldovei în spaţiul energetic european.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor