Rosselhoznadzor a mai rebutat încă două tir-uri cu mere şi sochine din Moldova

(STR / AFP / Getty Images)

Inspectorii de la Rosselhoznadzor au interzis introducerea în Rusia a peste 19 tone de mere care erau transportate din Moldova la Moscova.

Cu referire la site-ul autorităţii, marfa a fost oprită la punctul de control auto multilateral Troebortnoe. În timpul controlului fitosanitar în pachetul de acte de însoţire a mărfi s-a constatat existenţa unui certificat fitosanitar nevalabil. Pentru acest motiv marfa i-a fost returnată expeditorului. Tot a doua oară pentru ultima săptămână în acelaşi punct a fost interzisă introducerea din Moldova a unui lot de peste 11 tone de smochine turceşti proaspete, care erau transportate la Sankt Petersburg. Ca şi în primul caz, motivul interdicţiei a fost infestarea fructelor cu viermele mediteranean al fructelor (Ceratitis capitata Wied.). Pentru a nu admite răspândirea acestui organism dăunător de carantină pe teritoriul Federaţiei Ruse, marfa le-a fost returnată exportatorilor.

De la începutul toamnei, Rosselhoznadzor constată tot mai des abateri în loturile de produse vegetale moldoveneşti. De regulă, cel mai frecvent sunt reţinute loturi de prune şi de mere, în principal sub pretextul că ar conţine organisme dăunătoare sau că ar exista abateri în actele de însoţire.