Rosselhoznadzor a returnat peste 2,7 tone de struguri în Moldova din lipsa certificatelor fitosanitare

Struguri
Struguri (MARTIN BERNETTI / AFP / Getty Images)

Rosselhoznadzor a returnat peste 2,7 tone de struguri în Moldova, pentru că acestea nu aveau certificat fitosanitar. Potrivit site-ului autorităţii sanitare ruse, un lot de fructe cu masa totală de peste 21 t intrase săptămâna trecută, pentru control, în depozitul provizoriu al "ART SERVIS Klinţî" SRL. Marfa era transportată din Moldova spre Novosibirsk.

În timpul controlului fitosanitar specialiştii direcţiei Rosselhoznadzor pentru regiunile Breansk şi Smolensk au constatat lipsa certificatului fitosanitar pentru o parte din produsele supuse carantinei - struguri proaspeţi cu greutatea totală de peste 2,7 t. Pentru acest motiv produsele supuse carantinei i-au fost returnate expeditorului.

În legătură cu acest caz Rosselhoznadzor le aminteşte participanţilor la activitatea economică externă că potrivit legislaţiei Federaţiei Ruse, fiecare lot de produse supuse carantinei, importat pe teritoriul Rusiei sau scos de pe acesta, "este însoţit de certificatul fitosanitar, eliberat în conformitate cu acordul internaţional al FR".

"Introducerea produselor supuse carantinei pe teritoriul Rusiei (a materialului supus carantinei, a mărfurilor supuse carantinei) este permisă dacă există documente de import pentru aceste produse, dar şi acte care certifică conformitatea acestor produse cu cerinţele acordurilor internaţionale ale FR privind carantina plantelor, regulile şi normele de asigurare a carantinei plantelor", se spune într-un comunicat al Rosselhoznadzor-ului.