În Iordania, regele Abdallah declară război fumatului narghilelei

Regele Iordaniei a emis un decret care prevede retragerea licenţei oricărui local public, care în 2014 va continua să ofere fumatul narghilelei consumatorilor, însă nimeni nu-l respectă.
În Iordania, regele Abdallah declară război fumatului narghilelei (MOHAMMED ABED / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
09.02.2014

Regele Abdullah al Iordaniei declară război fumatului narghilelei, dar restaurantele din Iordania îi opun rezistenţă, apărând un obicei adânc înrădăcinat în rândul populaţiei. Decizia guvernului de la Amman - de interzicere a tradiţionalei pipe cu apă oferită de restaurante şi cafenele la sfârşitul mesei - datează din anul 2008, însă până în prezent legea nu a fost aplicată cu stricteţe.

La începutul anului, chiar regele a fost cel care a schimbat abordarea, emiţând un decret care prevede retragerea licenţei oricărui local public care va continua să ofere consumatorilor narghilea. În regatul Haşemit funcţionează peste 5.000 de restaurante şi cafenele care ar trebui să aplice noua legislaţie, dar tot mai mulţi îi opun rezistenţă, creând astfel un conflict între Guvern şi proprietarii de restaurante.

Guvernul consideră că anual, cheltuielile privind consumul de tutun se ridică la aproximativ 1 miliard de dolari, sărăcind oamenii şi distrugând sănătatea acestora. Cealaltă tabără susţine că aplicarea legii va duce la pierderea unor afaceri de 1,5 miliarde de dolari, punând în pericol mai mult de 12.000 de locuri de muncă, cu un impact puternic asupra calităţii vieţii a mii de familii.

Combinaţia amestecului folosit astăzi de narghilea este format din tutun, miere şi fructe uscate, iar fumul este filtrat prin apă rece pentru a-i oferi consistenţă. În trecut, narghileaua era folosită pentru a fuma opiu şi haşiş creând, în zilele noastre, o imagine negativă a acesteia. Treptat, societatea a acceptat narghileaua ca pe o pipă pentru tutun şi nu ca un mod de a fuma droguri.

Dincolo de motivele economice, conflictul din Iordania este în primul rând un conflict cultural, deoarece conducătorul Haşemit, educat în Statele Unite ale Americii, încearcă să modifice o tradiţie adânc înrădăcinată în rândul populaţiei. Astfel, în populara cafenea Jafra, din Amman, cel puţin jumătate din cei 2.000 de consumatori doresc să fumeze după masă, fumatul narghilelei fiind una dintre cele mai populare plăceri.

"Luăm în considerare protestele comercianţilor", declara vineri, 7 ianuarie, ministrul Turismului Nidal Qatamin, pentru agenţia de ştiri AFP, explicând că aceasta este o aplicare "progresivă a noului regulament care prevede sancţiuni nu tocmai uşoare pentru cei care nu vor respecta legea: o lună de închisoare sau o amendă cuprinsă între 16 şi 26 de euro. Fumatul în interiorul sau în imediata apropiere a grădiniţelor atrage sancţiuni mult mai aspre: 6 luni de închisoare şi o amendă maximă de 1.400 de dolari.

Severitatea sancţiunilor este impusă de popularitatea fumatului narghilelei, guvernul estimând că aproximativ jumătate din populaţie îndrăgeşte acest obicei. Dar Faten Hanaia, preşedintele Societăţii Iordaniene Anti-tutun, afirmă că, în timp, "oamenii vor înţelege că această interdicţie este făcută pentru a proteja sănătatea publică" şi se va înrădăcina, ducând la un Iordan "unde nu se va mai fuma deloc în locuri publice".

Potrivit unui studiu recent, fumatul narghilelei conţine nicotină, monoxid de carbon şi poate conţine gudron si metale grele chiar în cantitati mai mari decat ţigările obişnuite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor