Fumatul înlesneşte declanşarea unor boli grave (Raport)

(photos.com)

Fumatul afectează aproape toate organele corpului, înlesnind declanşarea unor boli grave, cum ar fi cancerul pulmonar, menţionează vineri biroul Chirurgului General din Statele Unite, în raportul elaborat după 50 de ani de luptă împotriva acestui fenomen.

'La o jumătate de secol de la publicarea primului raport al biroului Chirurgului General american, care stabilea prima oară o legătură între ţigară şi cancerul la plămâni, lunga listă a bolilor provocate de fumat şi fumatul pasiv continuă să crească', declară dr Boris Lushniak, Chirurgul General al SUA, citat de 7sur7.be.

'Noul raport arată că fumatul este unul din factorii care duc şi la degenerescenţă maculară legată de vârstă (cea mai frecventă formă de cecitate - n.r.), diabet, cancer de plămâni, complicaţii la bolnavii de cancer şi la cei care se vindecă, precum şi la tuberculoză, bot de iepure la nou-născuţi, sarcini extrauterine, artrită şi disfuncţii imunitare', arată el.

Dar 'fumatul pasiv este asociat şi cu un risc mai mare de accident vascular cerebral', a adăugat şeful serviciului sanitar public. El subliniază că fumatul este principala cauză de mortalitate ce s-ar putea evita în Statele Unite. De când s-a publicat primul raport al biroului Chirurgului General al SUA, pe 11 ianuarie 1964, care atenţiona de pericolele fumatului, peste 20 de milioane de americani au murit din cauza fumatului, dintre care aproximativ 2,5 milioane au fost victimele cancerului la plămâni şi bolilor cardiovasculare cauzate de fumatul pasiv, arată documentul, prezentat la Casa Albă.

Mai mult, cca. 100.000 de bebeluşi au murit datorită sindromului morţii subite a nou-născutului şi ale complicaţiilor apărute după naşteri premature survenite din cauza fumatului, completează autorităţile sanitare. Raportul elaborat în ianuarie 1964 a constituit începutul unei campanii neîntrerupte împotriva fumatului, fiind evitate 5,7 milioane de decese. În ciuda progreselor mari - în prezent fumează 18% dintre americani, faţă de 42% în 1964 -, 443.000 de persoane mor anual în SUA din cauza bolilor legate de fumat. Fumatul face 5,7 milioane de victime pe an în întreaga lume.

'Acest nou raport arată că fumatul continuă să fie o imensă povară în ţara noastră', declară ministrul sănătăţii, Katheleen Sebelius, adăugând că anual costul economic al fumatului este în Statele Unite de peste 289 miliarde de dolari. Dacă nu se conştientizează mai mult, '5,6 milioane de tineri sub 18 ani vor muri prematur din cauza fumatului', adaugă ea.

'Statele Unite pot elimina fumatul în cursul generaţiei viitoare', mai arată Katheleen Sebelius, menţionând măsura creşterii semnificative a taxei federale pe produsele cu nicotină, care depăşeşte în prezent un dolar pe pachet şi care va creşte în 2014. 'Ştim că mărirea preţului ţigărilor este unul din cele mai eficiente mijloace de prevenire şi descurajare a fumatului', a conchis ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură