Furturile de hortensii, substitute ale canabisului, iau amploare în Franţa şi Germania

Fumatul de hortensie, o nouă tendinţă? Petalele şi frunzele acestei flori, uscate şi apoi amestecate cu tutunul, permit obţinerea unor efecte comparabile cu cele ale canabisului, informează cotidianul francez Le Figaro.
Droguri (photos.com)
Epoch Times România
06.02.2014

Fumatul de hortensie, o nouă tendinţă? Petalele şi frunzele acestei flori, uscate şi apoi amestecate cu tutunul, permit obţinerea unor efecte comparabile cu cele ale canabisului, informează cotidianul francez Le Figaro.

De la începutul lunii ianuarie, departamentul Pas-de-Calais din Franţa se confruntă cu o recrudescenţă a furturilor ce vizează această plantă viu colorată, raportează La Voix du Nord. În majoritatea cazurilor, butaşii de hortensie au fost furaţi în timpul nopţii şi din grădini particulare. Astfel, în localităţi precum Hucqueliers, Ecuires şi Hesdin, au fost semnalate circa 20 asemenea furturi, iar o anchetă a poliţiei este în curs.

'Acesta este un fenomen nou, care suscită întrebări în legătură cu motivaţiile hoţilor. Există suspiciuni şi zvonuri care circulă', explică, pentru cotidianul francez Le Figaro, căpitanul Frederic Evrard, responsabil al celulei de comunicare din regiunea Nord-Pas-de-Calais. 'O dată cu criza, se creează impresia că oamenii se orientează mai mult spre produse naturale, pentru că cele sintetice sunt mai scumpe. Dacă aceste furturi sunt destinate consumului de stupefiante, ele se înscriu pe linia ciupercilor halucinogene, recoltate din natură', precizează interlocutorul ziarului menţionat.

Potrivit publicaţiei germane Die Welt, fenomenul este unul de amploare şi în rândul fumătorilor bavarezi. În această regiune, o enormă cantitate de hortensii a fost furată primăvara trecută.

'Problema este că, atunci când autorităţile descoperă plantaţii de canabis, acestea sunt distruse automat, însă nimeni nu va distruge sau confisca hortensiile vecinei! Nu doar tinerii au început să fumeze hortensie, ci şi persoane în vârstă!', precizează Heidemarie Lux, medic-şef la spitalul din Nuremberg.

Autorităţile medicale sunt îngrijorate de riscurile legate de consumul acestei plante. Fumate sub formă de jointuri, hortensiile ar avea efecte halucinogene şi euforice. Cu toate acestea, respectiva practică se poate dovedi fatală.

'Efectele sale secundare sunt extrem de nefaste pentru sănătate', avertizează Kurt Hostettmann, profesor de farmacologie, în paginile publicaţiei elveţiene Le Matin. Hostettman evocă tulburări gastro-intestinale, probleme respiratorii, o accelerare a ritmului cardiac şi stări le leşin. În doze mari, substanţa acestei plante se transformă în acid cianhidric, gaz mortal cunoscut sub numele de Zyklon B, utilizat de fascişti în camerele de gazare. Consecinţele? 'O moarte rapidă prin sufocare', punctează farmacologul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor