„În grabă ca hoţii”. Parlamentul majoritar PSD votează pentru distrugerea patrimoniului României
alte articole
În comisia juridică a fost introdus, luni seară, pe fundalul negocierilor între UDMR şi PSD, un proiect ce modifică Legea Fondului Funciar. Deşi acest proiect de lege aduce riscul distrugerii patrimoniul natural şi cultural al României, a fost votat de majoritatea PSD-ALDE.
USR semnalează că proiectul de lege, introdus luni de deputatul UDMR Marton Arpad, cu susţinerea deputaţilor PSD-ALDE, conţine un amendament ce prevede ca în parcurile naţionale sau în ansamblurile arheologice şi istorice vor putea fi construite căi ferate şi autostrăzi sau vor putea fi efectuate foraje pentru petrol şi lucrări de canalizare.
„Amendamentul la Legea Fondului Funciar, propus de UDMR şi votat de PSD-ALDE, conduce la distrugerea patrimoniul natural şi cultural. O ţară fără patrimoniu este o ţară fără identitate. O societate matură valorifică natura şi patrimoniul şi le integrează într-o economie sustenabilă. O Românie care nu îşi exploatează inteligent resursele şi nu are o economie bazată pe crearea de servicii riscă să fie condamnată la subdezvoltare”, a declarat Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj.
Proiectul pentru modificarea Legii fondului funciar nr.18/1991 a fost introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, publicată cu câteva minute după începerea şedinţei, „sub rezerva primirii raportului”, iar raportul a fost publicat în timpul şedinţei. În plen, USR a cerut retrimiterea la comisie, apoi a votat împotrivă, explicând şi votul. Legea a trecut însă cu 232 de voturi ''pentru'', 30 ''împotrivă'' (USR) şi o abţinere.
„Această lege modificată subit într-un iureş de evenimente, pune bazele unei noi sintagme „în grabă ca hoţii” şi contravine valorilor şi principiilor cetăţenilor României”, a declarat deputatul Cornel Zainea, cel care a explicat votul USR în plenul Camerei Deputaţilor.
Proiectul de lege, adoptat cu acest amendament, nu este corelat cu legislaţia specifică din domeniile protecţia mediului şi protecţia patrimoniului. Ordonanţa 57/2007 prevede clar că sunt interzise activităţile din perimetrele ariilor naturale protejate de interes comunitar care pot să genereze poluarea sau deteriorarea habitatelor, mai arată USR.
În consecinţa, USR face apel la preşedintele Klaus Iohannis pentru a retrimite legea în Parlament la reexaminare, datorită implicaţiilor majore pentru patrimoniul natural şi cultural al ţării.