Champs-Elysees, evacuat după un atac deliberat cu un automobil

Poliţia pariziană a evacuat emblematicul Champs-Elysees, după ce un bărbat a intrat în mod deliberat cu automobilul său într-o furgonetă a jandarmeriei. Bărbatul era înarmat şi autovehiculul său era încărcat cu explozibili.
Automobilul folosit într-un atac asupra unei dube de jandarmerie pe bulevardul Champs-Élysées din Paris, 19 iunie 2017.
Automobilul folosit într-un atac asupra unei dube de jandarmerie pe bulevardul Champs-Élysées din Paris, 19 iunie 2017. (Getty Images)

Poliţia franceză a izolat luni Champs-Elysees şi a avertizat oamenii să nu se apropie de zona respectivă.

Un bărbat a intrat cu automobilul său Renault Megane într-o dubă a jandarmeriei pe o stradă aglomerată cu puţin timp înainte de ora locală 4 p.m. Ministerul francez de Interne a declarat că a fost vorba de un atac deliberat şi că automobilul era încărcat cu explozibili.

Atacatorul, un parizian în vârstă de 31 de ani care se afla pe o listă de supraveghere a terorismului ca extremist islamist, a murit în urma atacului.

“În automobil existau mai multe arme şi explozibili care ar fi putut să fie folosiţi pentru a-l arunca în aer”, a declarat ministrul de Interne Gerard Collomb.

Incidentul “ne arată din nou că nivelul ameninţării [teroriste] este extrem de ridicat în Franţa”, a precizat el.

Agenţia de ştiri AFP a relatat - citând surse nenumite ale poliţiei - că în automobil au fost descoperite un pistol-mitralieră Kalaşnikov, pistoale şi butelii de gaz.

După impact, automobilul folosit în atac şi, parţial, duba jandarmeriei au fost cuprinse de flăcări.

Atacul a avut loc în apropierea Palatului Elysees, unde preşedintele Emmanuel Macron trebuia să se întâlnească cu Regele Abdullah al Iordaniei câteva ore mai târziu.

Autorităţile au precizat că situaţia se află sub control şi că nu au fost răniţi nici ofiţeri de poliţie şi nici trecători.

O echipă de genişti a fost văzută ulterior inspectând “arma crimei”.

Procurorul Franţei specializat în lupta antitero a deschis imediat o investigaţie asupra incidentului.

Poliţia a avertizat oamenii să evite temporar zona iar două staţii de metrou din apropiere au fost închise.

Parisul lovit de atacuri teroriste

În 20 aprilie, cu doar câteva zile înaintea alegerilor prezidenţiale franceze, Champs-Elysees a fost locul unui alt atac terorist în care un bărbat înarmat a împuşcat fatal un ofiţer de poliţie. Atacul aparent a fost revendicat de grupul jihadist Statul Islamic, iar atacatorul a fost ucis de poliţie.

La începutul acestei luni, un bărbat algerian a fost împuşcat şi rănit de poliţie, după ce a lovit în cap un ofiţer în faţa celebrei catedrale Notre Dame din Paris. Într-un material video descoperit în locuinţa sa, el a jurat loialitate Statului Islamic.

De asemenea, Franţa se află sub stare de urgenţă din 2015, după o serie de atacuri teroriste care au zguduit la acea vreme Parisul.

Ministrul francez de Interne Gerard Collomb a declarat că va prezenta, în cadrul unei întâlniri a Cabinetului ce va avea loc miercuri, un proiect de lege privind extinderea stării de urgenţă de la 15 iulie, data curentă de expirare a acesteia, până în 1 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe