Ardealul PSD se răscoală contra trocului dintre PSD şi UDMR

Negocierile conducerii PSD cu UDMR-ul pe o serie de proiecte de lege ce au indignat mulţi români au stârnit nemulţumire inclusiv în rândurile partidului, parlamentari din Ardeal luând poziţie.
Corneliu Florin Buicu
Corneliu Florin Buicu (Facebook)

Deputatul PSD de Târgu Mureş, Corneliu Buicu, a luat poziţie public, pe Facebook, împotriva târgului pe care liderul PSD, Liviu Dragnea, a încercat să îl facă cu UDMR, în schimbul susţinerii moţiunii de cenzură contra lui Grindeanu.

În postarea sa, Buicu anunţă că nu a votat şi nu va vota nimic care aduce atingere ţării şi poporului său.

"Dragi prieteni, Dragi cunoscuţi sau necunoscuţi,
De când fac politică, mi s-au pus în cârcă multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu am reacţionat. Am considerat că cei care "au ochi de văzut, văd"
În calitate de deputat de Mureş vă spun atât, nu am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATA ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!
Cu mâna pe Constituţie şi pe Biblie am spus la învestitură şi asta voi respecta:
"Jur credinţă patriei mele România;
Jur să respect Constituţia şi legile ţării;
Jur să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României;
Jur să-mi îndeplinesc cu onoare şi fidelitate mandatul încredinţat de popor;
Aşa să mă ajute Dumnezeu", scrie, pe Facebook, Buicu.

La rândul său, Doina Pană (fost ministru în Guvernul Ponta) pune şi ea pe Facebook o postarea aproape identică cu cea a lui Buicu.

”Dragi prieteni,

De cand fac politica, mi s-au pus in carca, nemeritat, multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu. Am mers pe ideea ca cei care " au ochi de vazut, vad"
Deja e mult prea mult!
N-am votat ieri nimic, nu votez azi nimic si n-am sa votez NICIODATA ceva care sa aduca atingere tarii mele, poporului meu!!!!, scrie Doina Pană.

Postările celor doi sunt făcute în contextul în care PSD şi UDMR negociau adoptarea unui proiect privind scăderea pragului de reprezentare a minorităţilor pentru folosirea limbii materne în administraţie, precum şi stabilirea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, proiect criticat aprins de opoziţie şi de societatea civilă, având în vedere că la respectiva dată, în 1848, Dieta de la Pesta vota alipirea Transilvaniei la Ungaria.

Nemulţumiţi de aceste negocieri, mai mulţi parlamentari PSD din Ardeal au provocat un scandal major cu conducerea PSD, susţine Hotnews.

Potrivit Actual de Cluj, parlamentarii care s-au opus trocului cu UDMR sunt următorii: Horia Nasra (deputat), Cornel Itu (deputat), Cristina Burciu (deputat), Vasile Ilea (senator) – PSD Cluj; Doina Pană (deputat), Vasile Daniel Suciu (deputat), Ioan Deneş (senator) – PSD Bistriţa-Năsăud; Laurenţiu Nistor (deputat), Natalia-Elena Intotero (deputat), Ilie Toma(deputat), Petru-Sorin Marica (deputat), Cornel-Cristian Resmeriţă (senator), Viorel Salan (senator) – PSD Hunedoara.