Naţiunile sud-americane divizate în privinţa crizei din Venezuela

Naţiunile din America de Sud au eşuat să adopte o rezoluţie pentru a pune capăt lunilor de proteste violente în Venezuela. Statul bogat în petrol a fost cuprins de o puternică criză politică şi economică.
Andrei Popescu
20.06.2017

Organizaţia Statelor Americane (OSA) a eşuat luni să cadă de acord asupra unei rezoluţii în vederea calmării protestelor anti-guvernamentale violente care au loc de câteva luni în Venezuela.

Discuţiile ce au avut loc în Mexic între miniştrii de externe ai statelor OSA s-au întrerupt atunci când un proiect de rezoluţie, care cerea o democraţie reprezentativă în Venezuela, a eşuat să câştige numărul de voturi necesar pentru a fi adoptat. Reprezentanţii Venezuelei au părăsit discuţiile, susţinând că alte naţiuni vor face la fel în curând.

Venezuela a fost cuprinsă de o criză politică de la începutul lunii aprilie, declanşată parţial de decizia Curţii Supreme a ţării de a confisca puterile Adunării Legislative, care este controlată de opoziţie. Decizia a fost văzută de mulţi ca o tentativă a preşedintelui socialist Nicolas Maduro şi a aliaţilor săi de a-şi consolida poziţia la conducerea ţării.

Deşi decizia a fost anulată ulterior, protestele au continuat ca răspuns la situaţia economică disperată a ţării şi la epuizarea proviziilor de bunuri elementare, cum ar fi alimentele şi medicamentele.

Demonstraţiile violente au provocat moartea a peste 70 de persoane şi rănirea altor aproximativ 1.300.

De asemenea, Maduro a făcut apel la crearea unui super-organism – o adunare constituantă – care să deţină puterea de a modifica Constituţia. Votul pentru această mişcare a fost stabilit la sfârşitul lunii iulie, dar sondajele de opinie arată că guvernul va pierde orice vot convenţional.

Opozanţii au declarat că acesta este un pas în direcţia unei democraţii de faţadă şi au precizat că sunt determinaţi să oprească votul.

Propunerea OSA a cerut ca Maduro să „reconsidere” planurile sale pentru rescrierea Constituţiei şi a obţinut 20 de voturi de susţinere şi 5 împotrivă. Opt ţări, inclusiv Venezuela, s-au abţinut şi astfel propunerea nu a obţinut majoritatea de două treimi necesară pentru a fi adoptată.

Miniştrii avertizează în privinţa actelor de violenţă neîntrerupte

O parte din miniştrii de externe ai statelor OSA şi-au exprimat regretul că rezoluţia nu a reuşit să obţină suficientă susţinere.

„Nu doresc ca emisfera noastră să continue să se destrame”, a declarat ministrul de externe al Guatemalei, Carlos Morales, aflat în poziţia de preşedinte al întâlnirii. „Trebuie să căutăm soluţii, să continuăm dialogul şi singura cale pentru a continua acest dialog este aceea de a ţine deschisă această sesiune de discuţii fără o dată determinată.”

Ministrul mexican de externe Luis Videgaray a precizat: „În timp ce aici nu putem ajunge la un acord, pe străzile din Caracas şi pe multe alte străzi din alte oraşe din Venezuela, astăzi violenţele continuă”.

Nu este pentru prima dată când OSA eşuează să adopte o rezoluţie în privinţa violenţelor din Venezuela. De fapt, chiar luna aceasta, OSA a încercat să cadă de acord asupra unei rezoluţii dar nu a ajuns la un consens în privinţa declaraţiei comune.

Următoarea întâlnire a miniştrilor de externe ai statelor OSA a fost planificată pentru miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor