Congresul îi cere din nou lui Obama să trimită arme letale Ucrainei
alte articole
În condiţiile în care luptele tot mai intense din estul Ucrainei ameninţă acordul de pace fragil ce a fost încheiat la Minsk în luna februarie, membrii Congresului american îl presează din nou pe liderul american Barack Obama să trimită ajutoare militare letale Ucrainei, susţine Internaţional Business Times.
Preşedintele american a ignorat deja o rezoluţie adoptată de Camera Reprezentanţilor, care cere trimiterea de astfel de arme către Kiev.
“Nu există niciun dubiu că este important să furnizăm asistenţă umanitară populaţiei afectate de aceste lupte. Totuşi, acest ajutor doar tratează simptomele unei probleme mai mari”, conform unei declaraţii comune publicate de republicanul Michael Fitzpatrick şi democraţii Sander Levin şi Marcy Kaptur. “Guvernul ucrainean are mare nevoie de arme defensive, care sunt necesare pentru protejarea graniţelor şi suveranităţii sale.”
“Armele defensive vor ajuta Ucraina să continue procesul reformelor economice şi guvernamentale iniţiate după Euromaidan”, mai susţine declaraţia, făcând referire la masivele proteste stradale din Kiev care au dus la alungarea de la putere a fostului preşedinte ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.
Obama şi cancelarul german Angela Merkel au căzut de acord, în timpul recentei vizite a lui Merkel la Washington, că furnizarea de arme americane sau europene va amplifica vărsarea de sânge. SUA şi Uniunea Europeană încă susţin acordul de pace semnat la Minsk în 12 februarie (cunoscut sub numele de Minsk II), în ciuda faptului că, de atunci, au fost înregistrate multe încălcări ale prevederilor acestuia.
În ultimele 3 săptămâni, luptele s-au intensificat destul de mult în apropierea oraşului port Mariupol şi în jurul oraşului Doneţk, capitala rebelilor separatişti pro-ruşi. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, grup însărcinat cu monitorizarea implementării acordului de pace, a raportat săptămâna trecută că peste 1.100 de explozii au fost înregistrate în Doneţk şi sute de proiectile au fost lansate în apropierea oraşului Mariupol, deşi nu se ştie clar care tabără a fost responsabilă pentru aceste acţiuni.
O serie de acorduri locale de încetare a focului intermediate de OSCE au eşuat de asemenea în diverse locaţii de pe teritoriul Ucrainei.
La rândul său, secretarul american al Apărării Ashton Carter a declarat că este în favoarea furnizării de arme letale către Ucraina, conform Internaţional Business Times.
Rusia a ameninţat că înarmarea Ucrainei de către americani şi europeni va avea numai efectul de a intensifica conflictul din Ucraina şi de a deteriora şi mai mult relaţiile dintre Moscova şi Occident, care deja se află la un nivel scăzut întâlnit numai în perioada Războiului Rece.
Conflictul din Ucraina, lansat cu un an în urmă, a luat până acum vieţile a peste 6.100 de oameni, atât în rândul soldaţilor cât şi al civililor.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.