Preşedintele ceh critică sancţiunile Occidentale împotriva Rusiei

Preşedintele ceh, Milos Zeman. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.05.2015

Preşedintele ceh Milos Zeman susţine că sancţiunile occidentale aplicate împotriva Rusiei în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi a izbucnirii crizei separatiste din Ucraina sunt contraproductive şi provoacă tensiuni.

“Sancţiunile nu sunt numai ineficiente; din contră, ele sunt contraproductive. Ele doar alimentează tensiunile în loc să promoveze o calmare a acestora”, a declarat duminică Zeman pentru agenţia rusă de ştiri TASS, făcând apel la o suspendare imediată a sancţiunilor.

În plus, în remarcile sale Zeman a evidenţiat importanţa cooperării dintre Rusia şi Uniunea Europeană.

“Rusia şi Uniunea Europeană se completează din punct de vedere economic”, a declarat el, adăugând: “Ele nu sunt rivale ci sunt înclinate înspre cooperare. Rusia are nevoie de tehnologii avansate, în timp ce UE are nevoie de materii prime şi resurse importate [din Rusia].”

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Acest fapt a declanşat proteste de stradă, înăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat protestele ample de pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimat parcursul european pe care îl doreşte poporul ucrainean.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să îi sprijine pe separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, fapt ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia i-a ajutat pe separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu soldaţi, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent, peste 6.100 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Ca o contramăsură a acestor sancţiuni, Moscova a impus în august 2014 interdicţii asupra importurilor alimentare din SUA, UE, Australia, Canada şi Norvegia.

Dar în ciuda acestor tensiuni ridicate, preşedintele ceh a mai prezis că într-un viitor apropiat Uniunea Europeană şi Rusia se vor integra.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor