În ce condiţii pot fi confiscate plăcuţele de înmatriculare. Ce paşi trebuie să urmeze şoferii pentru a le recupera

Sunt mai multe situaţii în care Poliţia poate reţine plăcuţele de înmatriculare ale automobilelor, iar pentru a le recupera şoferii trebuie să prezinte autorităţilor mai multe documente.
Mai exact, documentele respective sunt următoarele:
- cartea de identitate
- permisul de conducere
- talonul auto
- asigurarea auto obligatorie – RCA.
Potrivit ProMotor.ro, Poliţia poate reţine plăcuţele de înmatriculare în următoarele situaţii:
- Asigurarea RCA nu e valabilă
- Lipsa asigurării RCA este considerată un pericol public. În astfel de situaţii, plăcuţele se pot recupera după ce conducătorul auto încheie o nouă asigurare.
- Numere de înmatriculare străine, fără valabilitate
- În situaţia în care şoferul nu poate dovedi valabilitatea numerelor de înmatriculare, conform condiţiilor ţării din care maşina a fost adusă, aceasta va fi considerată neînmatriculată.
- Plăcuţe de înmatriculare neomologate
- Dacă plăcuţele de înmatriculare au litere şi dimensiuni diferite faţă de cele omologate, acestea sunt reţinute de poliţie.
- Becuri LED în zona plăcuţelor de înmatriculare
- Montarea becurilor cu LED sau a altor tipuri de becuri în locul dispozitivelor omologate care iluminează plăcuţa din spate duce la confiscarea plăcuţelor de înmatriculare.
- Autovehicul radiat din circulaţie
- Dacă autovehiculul nu a fost radiat din circulaţie în situaţiile prevăzute de lege, deşi are un dosar de radiere, plăcuţele vor fi reţinute de către poliţie.
- Caracteristicile maşinii sunt diferite de cele din talon
- O altă situaţie de suspendare a plăcuţelor de înmatriculare este cea în care maşina are o altă culoare sau un alt motor decât cel din talon. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul maşinilor care au instalate un sistem de alimentare cu GPL neomologat, care nu apare în documentele maşinii. Conform legii, se suspendă talonul şi se reţin plăcuţele de înmatriculare dacă datele din certificatul de înmatriculare nu corespund caracteristicilor tehnice ale autovehiculului.
De asemenea, continuă site-ul citat, legea rutieră stabileşte două condiţii în care pot fi recuperate plăcuţele de înmatriculare:
- Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de către serviciul poliţiei rutiere care le are în păstrare proprietarului sau utilizatorului vehiculului, la prezentarea de către acesta a dovezii încetării motivelor pentru care s-a dispus măsura tehnico-administrativă.
- În cazul introducerii plângerii împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, în dovada înlocuitoare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare se înscrie menţiunea că vehiculul are drept de circulaţie pentru 30 de zile, cu posibilitatea prelungirii dreptului de circulaţie, iar plăcuţele cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare se restituie de către poliţia rutieră în baza ordonanţei preşedinţiale emise de instanţa învestită cu soluţionarea cauzei sau a hotărârii judecătoreşti rămase definitivă.
Prin urmare, conducătorii auto cărora le-au fost reţinute plăcuţele de înmatriculare trebuie să demonstreze că au remediat problema.