În căutarea unei ieşiri din Ucraina, Putin s-ar putea preface că Rusia a câştigat [Herald Media]
Rusia şi-a sărbătorit săptămâna aceasta, ca în fiecare an, Ziua Victoriei, ceea ce pare un lucru bizar după 15 luni consecutive de înfrângere. Marea paradă a fost deosebit de discretă, prezentând în mod neobişnuit doar o singură piesă de echipament militar, o piesă de muzeu - un tanc care a fost pus în funcţiune acum 80 de ani, acesta fiind cam singurul lucru de care Rusia s-a putut lipsi având în vedere "operaţiunea sa militară specială".
În acest context, un articol de opinie publicat de Herald-Mail Media afirmă că al Doilea Război Mondial a fost o lovitură dată de Rusia, un moment rar cu soare într-un secol întunecat de moarte şi înfrângere perpetuate aproape întotdeauna de propriii săi conducători. Stalin a ucis milioane de ruşi, mai mulţi decât a făcut-o NATO sau o va face probabil NATO vreodată.
Chiar şi victoria asupra trupelor germane în cel de-al Doilea Război Mondial s-a datorat mai mult numărului mare al soldaţilor ruşi, vremii neospitaliere şi greşelilor lui Hitler decât altui lucru. Generalul polonez Wladyslaw Anders chiar ar fi spus că, dacă armata sa ar fi fost plasată între ruşi şi germani, ar fi avut probleme în a decide încotro să îşi îndrepte armele.
După ce germanii au fost înfrânţi, generalul american George Patton a spus că Rusia ar fi trebuit să urmeze, deoarece erau mai mult asiatici decât europeni şi, prin urmare, prea vicleni şi brutali pentru a fi de încredere.
"Haideţi să ne păstrăm cizmele lustruite, baionetele ascuţite şi să le prezentăm ruşilor o imagine de forţă şi tărie. Aceasta este singura limbă pe care o înţeleg şi o respectă", a spus el.
Lăsând la o parte stereotipurile, evaluarea lui Patton se aplică cu siguranţă măcelarului Vladimir Putin, care s-a simţit liber să invadeze Ucraina pentru că a crezut că NATO are bocancii terci şi baionetele terfelite.
El nu a reuşit să înţeleagă răspunsul extrem de eficient al ucrainenilor, subestimând totodată şi răspunsul pe care SUA si NATO l-au dat Rusiei.
Dacă discursul lui Putin de Ziua Victoriei a fost un indiciu, acesta este conştient de aceste greşeli şi caută o strategie de ieşire. El a folosit cuvântul cu "R", război, pentru a descrie ostilităţile, susţinând că Rusia ar fi fost atacată, mai mult din senin, de "elitele occidentale" bete de putere care intenţionează să îşi impună hedonismul asupra familiilor ruseşti pure şi sănătoase.
"Civilizaţia se află din nou într-un moment decisiv, critic. Un adevărat război a fost din nou lansat împotriva patriei noastre", a declarat Putin, care incearcă să joace cartea victimizării pe scena mondială.
În acelaşi timp, din discursul liderului de la Kremlin răzbate o abordare de vânătoare şi încercarea de a scrie un scenariu de final care să dezlege Rusia de dificultăţile actuale, autoprovocate, cu demnitatea rămasă intactă.
Putin creează o naraţiune în care "operaţiunea sa militară specială" din Ucraina nu a avut loc niciodată şi, în schimb, NATO a luat armele împotriva bietei şi nevinovatei Rusii care, în mod eroic şi împotriva tuturor şanselor, a respins atacul occidental fără să piardă vreun teritoriu. Din acest punct de vedere, Rusia obţine o mare victorie, chiar dacă graniţa dintre Ucraina şi Rusia rămâne cam aşa cum era înainte de începerea focurilor de armă.
Cu siguranţă, acest lucru ar putea suna ridicol şi aţi putea crede că poporul rus nu va cădea niciodată în capcană, dar dacă ruşii vor avea de ales între "libertatea" de a crede o asemenea prostie şi alternativa de a fi băgaţi la închisoare, este foarte posibil să aleagă prima "ofertă".
Oricum, este cert faptul că Putin stă acum în faţa unui cuib de viespi ucrainene creat de el însuşi şi fără nicio cale aparentă spre victorie.
Ceea ce ar putea salva lumea este talentul acestuia pentru ficţiune. Întregul război a fost "o ficţiune", de fapt, de la simţul deformat al lui Putin asupra istoriei până la insistenţa sa de a spune că acesta nu este cu adevărat un război, ci un fel de forţă operativă de siguranţă publică. Nu ar fi complet ieşit din comun dacă ar declara o mare victorie falsă şi ar sărbători înfrângerea acelor "elite occidentale malefice".
Poate că este exagerat, dar în acest moment barbarul de la Kremlin a creat un dezastru atât de grav încât orice este mai bun decât adevărul.