Activist chinez pentru drepturile omului orb este rejudecat

Activistul chinez orb pentru drepturile omului Chen Guangcheng
Activistul chinez orb pentru drepturile omului Chen Guangcheng (The Epoch Times)

CHINA — Rejudecarea activistului chinez pentru drepturile omului orb, Chen Guangcheng, a inceput luni, 27 noiembrie 2006. Avocatul apararii inca este ingrijorat ca martorii vor fi opriti de autoritatile locale sa apara la tribunal pentru a marturisi.

Mai devreme in acest an Chen Guangcheng a fost condamnat ilegal, de catre instanta de apel, la 4 ani si 7 luni de inchisoare pentru expunerea practicilor violente de control al sarcinilor desfasurate de autoritatile locale si a abuzurilor brutale la care au fost supuse femeile de catre aceste autoritati.

Avocatul apararii lui Chen, Li Fangping, a sosit in Yinan, provincia Shandong si s-a intalnit cu martorii. Li s-a intalnit de asemenea cu Chen vinerea trecuta. Un alt avocat al lui Chen, Li Jinsong, si-a terminat calatoria in Statele Unite mai devreme si s-a grabit in Yinan pentru a se pregati pentru proces.

Avocatul primeste informatii despre martori cu 3 zile inaintea rejudecarii

Initial cazul sau trebuia sa fie rejudecat la 20 noiembrie la Tribunalul Districtual din Yinan dar tribunalul a amanat fara nici o explicatie procesul. Apoi tribunalul a anuntat pe neasteptate redeschiderea procesului in ziua de 27 noiembrie. Avocatul lui Chen a obtinut declaratiile si dosarele martorilor doar vineri, 24 noiembrie.

In prezent toti martorii au primit citatia de la tribunal pentru a se prezenta la proces. Dupa ce Li Fangping a primit la 22 noiembrie citatia cu data rejudecarii, pentru a evita sa fie blocat de autoritatile locale sa intre in sat ca sa discute cu martorii, el si asistentul sau au calatorit joia trecuta pe drumuri laturalnice pentru a intra in satul Dongsheng. Li a reusit sa se intalneasca cu martori importanti. Toti si-au exprimat dorinta de a aparea la tribunal pentru a marturisi.

Li Fangping a declarat ca a auzit plangeri din partea unor martori ca atunci cand au fost citati oficialii au facut presiuni asupra lor pentru a nu aparea la tribunal.

Chen nu a aflat de rejudecare pana cand nu s-a intalnit cu avocatul sau

Chen Guangcheng a aflat vineri, 24 noiembrie, de la avocatul sau ca tribunalul a stabilit rejudecarea cazului pentru data de 27 noiembrie.

Li a declarat ca intalnirea sa cu Chen a durat aproximativ o ora. Chen a fost foarte incantat ca i-a fost trimis cazul pentru rejudecare.

Li a declarat: “La intalnire era prezent un politist, in timpul ei au mai intrat si iesit si alti politisti. In principiu, ei ne-au intrerupt intalnirea doar de vreo cateva ori.”

Familia lui Chen se teme ca va fi oprita sa fie prezenta la tribunal

Sotia lui Chen, Yuan Weijing, a primit de asemenea citatie pentru tribunal dar ea se indoieste ca va putea merge fara interferente deoarece inca se afla sub arest la domiciliu.

Yuan a declarat ca 36 de oameni fac inca cu schimbul pentru a o supraveghea. Conform experientelor ei din trecut, de fiecare data cand sotul ei era judecat sau cand avocatii sai o vizitau, politia o ducea de acolo. Ea a declarat ca nu are nici o libertate si considera ca rejudecarea nu va fi corecta.

Yuan se afla sub arest la domiciliu de peste un an de zile.

Fratele mai mare al lui Chen si-a manifestat de asemenea indoiala ca va putea fi prezent la tribunal ca martor. Chen Guangfu a declarat: “Tribunalul a trimis citatii martorilor sa apara la tribunal, dar politia poate gasi diferite scuze pentru a opri martorii sa ajunga acolo.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe