Bo Xilai. Sentinţa definitivă - închisoare pe viaţă

Fost membru al Biroului Politic Bo Xilai se află între două gărzi la Curtea intermediară Jinan, provincia Shandong pentru prima zi a procesului său pe 22 august. Procesul lui Bo a fost negociat să fie depolitizat, potrivit experţilor.
Fost membru al Biroului Politic Bo Xilai se află între două gărzi la Curtea intermediară Jinan, provincia Shandong pentru prima zi a procesului său pe 22 august. Procesul lui Bo a fost negociat să fie depolitizat, potrivit experţilor. (Screenshot / Epoch Times)

Sentinţa de pedeapsă cu închisoarea pe viaţă pronunţată luna trecută pentru Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC) a rămas definitivă. El a fost condamnat pentru corupţie şi abuz de putere, fiind cel mai important lider chinez adus în faţa justiţiei în ultimii ani.

Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez (PCC) a fost condamnat definitv la închisoare pe viaţă.

"Curtea populară superioară din Shandong (provincia în care Bo Xilai a fost judecat, n.red.), în dimineaţa de 25 octombrie, a respins apelul şi a menţinut verdictul de închisoare pe viaţă în cazul de corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere al lui Bo Xilai", a informat China Nouă pe contul său de Weibo, echivalentul chinez al Twitter.

Cu toate acestea, Partidul a uitat să vorbească de celelalte crime comise de Bo Xilai, mult mai sinistre. Recoltarea de organe, traficul cu cadavre şi o încercare eşuată de lovitură de stat se află printre celelalte fapte comise de Bo, însă acestea nu au figurat în cadrul procesului său, pus cu grijă în scenă.

Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă care a fost menţinută în cazul lui Bo Xilai - sentinţă decisă la cel mai înalt nivel al Partidului Comunist, care subordonează justiţia chineză - decide soarta celui mai important lider chinez adus în faţa justiţiei în ultimii ani, aflat la originea unui scandal politico-judiciar care a zguduit regimul.

Sute de poliţişti au fost postaţi la fiecare trei metri şi păzeau vineri intrările Tribunalului din Jinan, capitala Shandong, unde presa occidentală nu a primit permisiunea de a intra. Numai câţiva reprezentanţi ai presei oficiale au avut acces în sala de judecată.

Bo Xilai

Bo Xilai a fost condamnat la 22 septembrie pentru corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere, în special în cazul asasinării de către soţia sa Gu Kailai a unui om de afaceri britanic Neil Heywood

Cu toate acestea Partidul a uitat să vorbească de celelalte crime comise de Bo Xilai, mult mai sinistre. Recoltarea de organe, traficul cu cadavre şi o încercare eşuată de lovitură de stat se află printre celelalte fapte comise de Bo, însă acestea nu au figurat în cadrul procesului său, cu grijă pus în scenă.

Bo Xilai a fost secretar de partid al provinciei nord-estice chineze Liaoning, după ce deţinuse fincţia de primar oraşului Dalian, al doilea oraş ca mărime din provincia Liaoning.

La vremea respectivă, în regiune a avut loc, pe scară largă, una dintre cele mai brutale persecuţii ale Chinei comuniste: recoltarea forţată a organelor prizonierilor de conştiinţă, victimele fiind, în majoritate, practicanţi Falun Gong.

Numele lui Bo Xilai apare legat şi de proliferarea de fabrici de plastinare în China. "Părintele" plastinării, Günther von Hagens, se lăuda pe vremuri cu relaţiile pe care le avea cu Bo Xilai, de la care a primit chiar o medalie. Datorită lui Bo a fost posibilă obţinerea de mii de cadavre de la Biroul Securităţii Publice din Dalian, cu mare uşurinţă, pentru mai multe fabrici care plastinează cadavrele. Acestea sunt mai apoi expuse în cadrul expoziţiilor de corpuri umane plastinate în întreaga lume, pentru profit.

Este cunoscut faptul că Bo Xilai a fost unul dintre protejaţii politici ai lui Jiang Zemin, fostul lider al Partidului Comunist, care, în 1999, lansase campania violentă împotriva Falun Gong, grupul de peste 70 de milioane de practicanţi de qigong.

Chiar dacă presa din China susţine că procesul lui Bo Xilai a cunoscut o deschidere şi o transparenţă fără precedent, analiştii care observă activitatea Partidului Comunist Chinez susţin că a fost mai mult o judecată teatrală, îngrijorarea principală a Partidului fiind menţinerea stabilităţii politice în cadrul regimului şi reducerea prejudiciilor aduse acestuia.

Într-o întrunire a Biroului Politic din septembrie 2012, liderii politici au anunţat că vor transfera cazul Bo Xilai organelor de justiţie după ce au citit un raport de investigare prezentat de către Comisia Centrală pentru Inspecţia Disciplinei (agenţia anticorupţie a Partidului). Raportul arăta că Bo a făcut abuz de putere şi este principalul responsabil în incidentul Wang Lijung.

Scandalul Wang Lijun

Totul a ieşit de sub control când Bo Xilai a devenit nerăbdător să ajungă la cârma Partidului şi au existat opinii conform cărora ar fi încercat să dea o lovitură de stat împotriva lui Hu Jintao şi apoi a lui Xi Jinping. Toate acestea l-au adus în vizorul liderilor comunişti, care au început să-l ia la întrebări pe omul său de încredere, Wang Lijun. Wang, pentru a-şi scăpa pielea l-a turnat pe Bo Xilai, iar acesta, pentru a se răzbuna, a început să omoare membrii personalului lui Wang Lijun, încercând să ajungă la acesta.

În acest moment, Wang Lijun s-a refugiat în consulatul american cu mai multe kilograme de documente secrete, oferindu-le SUA şi cerând azil politic. Însă Joe Biden, fiind apropiat de Beijing, a refuzat, iar Wang Lijun a fost ridicat de agenţi veniţi cu avionul de la Beijing, pentru a-l scăpa de blindatele cu care Bo Xilai înconjurase Consulatul american din Chengdu.

Scandalul Gu Kailai

Bo Xilai a fost complice în tentativa de acoperire a crimei comise de soţia sa, Gu Kailai. Tot Bo a fost descoperit primind mită în mod direct şi prin familia sa etc. Cu toate acestea Partidul a decis să treacă toate acestea sub tăcere, menţionându-le doar în trecere. Conform purtătorului de cuvânt al Chinei, investigaţiile au descoperit dovezi conform cărora acesta "a mai fost implicat şi în alte crime".

Procurorii au redus acuzaţiile acestuia la ”luare de mită, deturnare de fonduri şi abuz de putere”. Recoltarea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong, traficul cu cadavre şi o încercare eşuată de lovitură de stat se află printre celelalte fapte comise de Bo, însă acestea nu au figurat în cadrul procesului său, cu grijă pus în scenă.

Comentatorul politic Heng He de la televiziunea NTD a explicat că procesul este unul de faţadă, aşa cum se procedează de regulă cu oficialii înalţi din Partid. Heng He a mai declarat că verdictul acestui proces fusese stabilit anterior, iar autorităţile i-au permis lui Bo să dezbată unele chestiuni minore pentru a face teatralul proces cât mai real; Bo a retaliat în instanţă doar pentru a-şi menţine ”moştenirea politică” în cazul în care s-ar putea reîntoarce pe viitor.

Martorul cheie în procesul de corupţie împotriva lui Bo Xilai a fost soţia sa Gu Kailai

Wang a fost cel care a dat dovezi despre faptul că soţia lui Bo Xilai, Gu Kailai, a fost implicată în asasinarea antreprenorului britanic Neil Heywood. Acesta din urmă a fost găsit mort pe 15 noiembrie 2011 într-un hotel de la periferia oraşului Chongqing. În acel moment, Bo a fost eliminat din funcţia de secretar de partid din Chongqing, iar în august 2012 soţia sa a fost condamnată la moarte cu suspendare, după ce a mărturisit.

Cu toate acestea, Wang Lijun, a fost condamnat, pe 24 septembrie 2012, la 15 ani de închisoare fiind acuzat de acoperirea iniţială a crimei. Judecătorii Curţii Poporului din Chengdu l-au condamnat pentru dezertare, abuz de putere precum şi de alte infracţiuni.