Igor Dodon respinge zece magistraţi propuşi în funcţii de conducere
alte articole
Preşedintele R. Moldova Igor Dodon anunţă că în rezultatul studierii propunerilor prezentate de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), privind numirea unor magistraţi pentru un termen de patru ani în funcţiile de conducători şi adjuncţi ai instanţelor de judecată nou create în baza reformei judecătoreşti, a decis să restituie 10 dosare din cele 22 înaintate, menţionând că potrivit opiniei publice, sistemul judecătoresc din Republica Moldova este unul vulnerabil deşi există destui judecători profesionişti şi care se bucură de respect în societate.
"O ,,reformă profundă" a sistemului judecătoresc nu trebuie să vizeze doar schimbări structural-organizatorice ci o abordare mult mai complexă, viziuni noi, conducători noi...”, scrie şeful statului pe contul său de socializare.
Potrivit scrisorii adresate CSM, Dodon “prin prisma cerinţelor impuse magistraţilor de legislaţia Republicii Moldova şi de standardele intenaţionale şi ţinând cont de spiritul reformelor în sectorul justiţiei, care au drept scop recăpătarea încrederii societăţii în justiţie” a respins candidaturile a 4 magistraţi propuşi de către CSM pentru a fi numiţi prin decret prezidenţial în funcţia de preşedinţi ai judecătoriilor Drochia, Străşeni, Criuleni şi Hînceşti şi 6 magistraţi pentru funcţia de vicepreşedinte la judecătoriile Chişinău, Drochia, Soroca, Ungheni, Căuşeni şi Anenii Noi.
Notabil este faptul că şeful statului solicită CSM să examineze suplimentar candidaţii ale căror dosare au fost restituite, prin prisma integrităţii şi compatibilităţii cu interesele funcţiei publice fără a expune ilegalităţile comise de fiecare magistrat în parte.
În acelaşi context, Maxim Lebedinschi, consilierul prezidenţial pe probleme juridice a declarat că preşedinţii şi vicepreşedinţii instanţelor care nu au fost promovaţi, nu au obţinut încrederea şi susţinerea din partea lui Igor Dodon.
Având, joi, mai multe întrevederi cu conducerea CSM şi cu unii dintre viitorii preşedinţi şi vicepreşedinţi de judecătorii, Igor Dodon a semnat decretele de numire în funcţii administrative a 12 judecători propuşi de CSM.
Menţionăm că potrivit Legii cu privire la statutul judecătorului preşedintele sau vicepreşedintele de instanţă se numeşte la propunerea CSM, de către Preşedintele Republicii Moldova.
Acesta poate respinge o singură dată candidatura propusă de către CSM şi numai în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă, de încălcare de către acesta a legislaţiei sau de încălcare a procedurilor legale de selectare şi promovare a lui. La propunerea repetată a CSM, şeful statului emite un decret privind numirea magistratului în funcţia propusă în termen de 30 de zile de la data parvenirii propunerii repetate.