Siegfried Mureşan: Moldovenii au numai de câştigat de pe urma apropierii de UE

Timp de trei ani, aproximativ un milion de moldoveni au beneficiat de regimul liberalizat de vize cu UE. Leancă constată că mai există politicieni populişti în Moldova care pun la îndoială beneficiile regimului liberalizat de vize.
Regim liberalizat de vize a R.Moldova cu UE
Regim liberalizat de vize a R.Moldova cu UE (facebook.com)

Deputatul european Siegfried Mureşan constată că zilele acestea se împlinesc 3 ani de la liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova în Uniunea Europeană, timp în care aproape 1 milion de cetăţeni moldoveni s-au putut bucura de călătorii fără vize în Europa.

”Este unul dintre cele mai importante beneficii pe care le are Republica Moldova de pe urma Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, alături de sprijinul financiar pe care Uniunea îl oferă pentru modernizarea statului, pentru întărirea instituţiilor anticorupţie, pentru modernizare şcolilor, a grădiniţelor, a spitalelor”, scrie deputatul pe pagina sa de socializare, menţionând că R. Moldova şi cetăţenii săi trebuie să ştie că au numai de câştigat de pe urma apropierii de UE.

În context, Iurie Leancă, liderul Partidului Popular European din Moldova, notează că sunt trei ani în care zeci de mii de familii s-au reunit acasă şi în oraşele europene: părinţii şi-au revăzut copiii, nepoţii şi-au descoperit buneii şi jumătăţile au devenit un tot întreg, iar antreprenorii moldoveni merg liber în Europa şi astfel comerţul între Moldova şi UE a crescut.

”Şi în toţi aceşti trei ani se mai găsesc politicieni care nu doar pun la îndoială beneficiile regimului liberalizat de vize, dar şi mai vor să-l anuleze. Dar avantajele care au atins fiecare om din Moldova, beneficiile concrete sunt argumentele cele mai puternice împotriva acestor politicieni populişti lipsiţi de orice conţinut sau orice alternativă viabilă pentru ţară”, scrie deputatul pe pagina sa de Facebook cu ocazia marcării de către RM a trei ani de regim liberalizat de vize cu ţările UE.

Din data de 28 aprilie 2014, Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu ţările Uniunii Europene. În perioada 28 aprilie 2014 – 25 aprilie 2017, fluxul total de moldoveni care au traversat frontiera cu România sau au zburat prin Aeroportul Internaţional Chişinău, pe ambele sensuri (ieşire-intrare), a constituit 13 774 498 traversări, dintre care 5 305 871 au fost posesori ai paşapoartelor biometrice.